Caută
Close this search box.

PMB, acuzată că vrea să defrişeze 50 ha din Pădurea Băneasa. Ce răspunde Gabi Firea

suprafeţe împădurite

Primăria Capitalei anunţă că nu intenţionează să efectueze defrişări în Parcul Pădurea Băneasa, ci doar să realizeze amenajări corespunzătoare încadrării sale iniţiale, din anul 1930.

„Prin preluarea acestor terenuri, Primăria Municipiului Bucureşti doreşte să redea bucureştenilor o zonă importantă de recreere, de promenadă pietonală şi de practicare a activităţilor sportive.

Pentru toate acestea se vor obţine toate avizele de specialitate şi se vor respecta condiţiile impuse de avizatori, cu afectarea minimă a vegetaţiei forestiere”, se arată într-un comunicat al PMB transmis miercuri.

Precizările vin în replică la acuzaţiile lansate în spaţiul public de către un ONG, conform căruia Primăria Capitalei ar dori să „transforme 50 de hectare din Pădurea Băneasa în parc şi să distrugă astfel spaţiul verde”.

Potrivit PMB, terenul Parc Pădurea Băneasa, situat în Aleea Privighetorilor nr. 39-83, Sector 1, în suprafaţă de 572.104 mp, care în prezent este în proprietatea Guvernului şi administrat de Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva, a aparţinut Capitalei, fiind cedat cu titlu gratuit în anul 1930, pentru înfrumuseţarea împrejurimilor Bucureştiului de către Regele Mihai I, în scopul de a fi amenajat ca pădure parc.

„Subliniem faptul că, după preluarea de către Primăria Capitalei, pădurea Băneasa se va supune în continuare legilor ordinului silvic, care prevede, printre altele, încheierea unui contract de administrare cu un ocol silvic, precum şi respectarea regimului silvic”, se mai arată în comunicatul PMB, potrivit Agerpres.

Fundaţia Eco-Civica îl acuza, marţi, într-o postare pe Facebook, pe primarul general, Gabriela Firea, că ar vrea „să distrugă zeci de hectare din partea de pădure aflată pe raza administrativă a municipiului pentru a face un parc”.

Fostul primar Sorin Oprescu ar fi vizat în zona respectivă un proiect cu un procent de ocupare a terenului (POT) de aproximativ 60%, dar a renunţat în urma reacţiei societăţii civile.

FOTO: merg.in

Reprezentanţii fundaţiei apreciază că, prin transformarea în pădure-parc, drumul forestier din zonă ar deveni drum public. De asemenea, ar putea fi introduse utilităţi – apă, canal, drumuri.

„În prezent, trupul de pădure aflat pe raza administrativă a Municipiului Bucureşti este despărţit de trupul de pe raza administrativă a Voluntariului de drumul forestier FE 008, cel care trece pe la Grădina Zoologică.

Conform sentinţelor instanţelor acel drum a rămas forestier, închis circulaţiei publice. Drumul deserveşte ansamblul Greenfield şi se circulă ilegal pe el.

Aşadar pădurea-parc, cu certitudine, va transforma drumul forestier în drum public, drumul aflându-se pe raza administrativă a Municipiului Bucureşti”, adaugă Fundaţia Eco-Civica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri