În anii ’40, mama regelui Mihai a salvat sute de mii de oameni de furia naziştilor, s-a opus abuzurilor ocupaţiei sovietice care a urmat şi a încercat din răsputeri, alături de fiul ei, să păstreze România în lumea liberă.

Asumându-şi riscul de a-şi pierde statutul regal şi chiar libertatea, Majestatea Sa a salvat vieţile a mii de evrei deportaţi sau pe cale de a fi deportaţi în lagărele de exterminare naziste.

Regina-Mamă Elena a înfruntat alături de Regele Mihai primii ani ai ocupaţiei sovietice. Stalin a amânat 3 săptămâni semnarea armistiţiului cu România, perioadă în care Armata Roşie a continuat să ia prizonieri mii de militari. Dar nici după 12 septembrie 1944, atitudinea sovieticilor nu s-a schimbat substaţial. Uniunea Sovietică a luat în stăpânire România şi a început instaurarea violentă a comunismului, potrivit documentarului Digi24.

La 23 august 1944, Stalin a primit o veste proastă de la Bucureşti. Când Armata Roşie a intrat în Bucureşti, datorită Regelui Mihai, ţara avea un guvern legitim, anti-hitlerist, în frunte cu generalul Constantin Sănătescu. România nu putea fi tratată ca o ţară ocupată.

Dar în cele 6 luni în care Moscova a făcut presiuni pentru a impune un guvern pro-sovietic la Bucureşti, miniştrii cabinetelor Sănătescu şi Rădescu erau acuzaţi fals că sunt fascişti, iar românii, în general, că nu sprijină suficient efortul de război contra naziştilor.

Vociferările celor câteva sute de comunişti români nu ar fi avut efect dacă România nu ar fi fost copleşită de circa jumătate de milion de soldaţi sovietici în timp ce armata ei lupta în Vest.

În mijlocul jafurilor, violurilor, abuzurilor de tot felul, Regina Elena şi-a asumat misiunea teribilă de a negocia cu ocupanţii sovietici îmblânzirea situaţiei, dar şi pe ceea de a cere ajutor anglo-americanilor.

Din păcate, în octombrie 1944, premierul britanic, Churchill, la masă cu Stalin, a rezumat pe un şerveţel împărţirea Europei după război. La schimb cu Grecia, România urma să aparţină URSS în proporţie de 90%.

Regina Elena se va odihni în Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală de la Curtea de Argeş, alături de fiul ei, Regele Mihai I. Sicriul va ajunge la Aeroportul Internaţional Otopeni vineri, 18 octombrie 2019. Ceremonia funerară este programată în Catedrala istorică Episcopală şi Regală pe 19 octombrie, iar înmormântarea va avea loc în Pridvorul Noii Catedrale Arhiepiscopale şi Regale.

FOTO: captură TVR

„Regina Elena a României este singura regină din Europa care a primit titlul Drept între popoare*. Întrucât istoria României a fost nedreaptă cu ea – multe dintre meritele sale, precum şi activităţile de caritate au rămas necunoscute – am pornit să-i documentăm povestea.

Am descoperit că a deschis spitale pentru sărmani şi şcoli în mai multe oraşe, iar prin Fundaţia ei – Aşezămintele Alteţei Sale Regale Principesa Elena – a făcut alte acte de caritate. Şi-a cunoscut foarte bine ţara, pe care a vizitat-o constant”, spune Camelia Csiki.

„Regina-mamă Elena vorbea şase limbi străine – greacă, franceză, engleză, română, germană şi italiană. Am descoperit primele imagini cu ea în arhiva Muzeului Judeţean de Istorie Braşov.

Sunt din 1920, când ea venise în vizită în România. De asemenea, în documentar avem imagini în exclusivitate filmate de Regele Mihai în perioada exilului, dar şi imagini din arhive, filmări care nu au mai fost difuzate”, a adăugat Camelia Csiki, realizatoarea documentarului Regina Mamă Elena, difuzat de TVR 1 pe 19 octombrie, de la ora 16.00.

Deşi cunoscută drept o victimă de către români, din cauza modului în care s-a comportat cu ea Carol al II-lea, Regina Elena avea un simţ al umorului dezvoltat, era curajoasă şi puternică. „Zâmbea tot timpul”, i-a mărturisit Cameliei Csiki unul dintre ultimii prieteni ai reginei, care a numit-o „regina surâsului”

Transmisiunile directe ale TVR încep vineri, 18 octombrie, la ora 10.00 şi vor include ceremoniile de la Otopeni şi Palatul Elisabeta, apoi vor însoţi deplasarea cortegiului spre Curtea de Argeş.

Sâmbătă, 19 octombrie, de la ora 11.00, tot în transmisiune directă la TVR 1, telespectatorii vor putea urmări slujba de înmormântare a Reginei-mamă Elena, precum şi ceremoniile militară şi religioasă de la Curtea de Argeş.

323 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

7 + 4 =