Caută
Close this search box.

Siria: Regimul sirian îndeamnă forţele kurde să se alăture armatei sale

Regimul sirian a îndemnat miercuri forţele kurde să intre în rândurile armatei sale desfăşurate în nord-estul Siriei, unde o ofensivă turcă a fost întreruptă de două acorduri de încetare a focului, au anunţat media oficiale de la Damasc, citate de AFP. 

Acest apel intervine după cea mai importantă desfăşurare din 2012 a trupelor lui Bashar al-Assad în această parte a ţării, de unde acestea se retrăseseră după începutul războiului în Siria. Forţele kurde s-au adresat în octombrie regimului lui Al-Assad pentru a cere ajutor să contracareze ofensiva Ankarei lansată la 9 octombrie, după ce s-au văzut abandonate de SUA, care au dat undă verde de facto acestui asalt al armatei turce.

‘Comandamentul general al forţelor armate este pregătit să-i primească pe membrii unităţilor Forţelor Democratice Siriene (FDS, dominate de combatanţi kurzi) care doresc să intre în rândurile noastre’, a indicat Ministerul sirian al Apărării într-un comunicat difuzat de agenţia oficială SANA. Toţi sirienii, inclusiv minoritatea kurdă, se confruntă cu ‘un singur inamic’, se menţionează în text, într-o aluzie la Turcia.

Ministerul sirian de Interne i-a îndemnat la rândul său pe membrii poliţiei kurde Assayesh să se alăture poliţiei siriene, conform agenţiei de presă citate. Un acord încheiat săptămâna trecută între Turcia şi Rusia, aliată a regimului lui Al-Assad, a pus capăt ofensivei turce odată cu retragerea forţelor kurde din mare parte din nordul şi nord-estul ţării, ceea ce a permis consolidarea armatei siriene în această regiune. Turcia ‘nu va ezita’ să reia operaţiunile militare în nord-estul Siriei dacă va repera combatanţi kurzi în apropierea frontierei turce, a avertizat marţi seara ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu, informează Agerpres.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri