Cei cinci membri ai UE din Consiliul de Securitate al ONU au cerut joi „Turciei să înceteze acţiunea sa militară unilaterală” în Siria, într-o declaraţie dată publicităţii la finalul unei reuniuni de urgenţă cu uşile închise a acestui for, relatează AFP.

În acest stadiu, cele cinci ţări europene – Franţa, Germania, Belgia, Marea Britanie, Polonia – nu au reuşit să atragă adeziunea partenerilor lor din Consiliul de Securitate pentru declaraţia lor, potrivit unor diplomaţi.

Potrivit unuia dintre aceşti diplomaţi, citaţi de Agerpres, SUA intenţionează să propună o poziţie comună în Consiliu ulterior, dar ea s-ar putea lovi de opoziţia Rusiei, cu excepţia situaţiei în care va veni cu un text diluat.

Cererea de încetare a operaţiunii turce se explică prin faptul „că nu credem că ea va rezolva preocupările de securitate ale Turciei”, se menţionează în declaraţia europeană. Textul subliniază că europenii „sunt profund preocupaţi” de ofensiva turcă, fără a o condamna totuşi.

Într-o declaraţie separată, ambasadoarea americană la ONU, Kelly Craft, a afirmat că dacă Turcia, în operaţiunile sale, nu va proteja „persoanele vulnerabile” sau „nu va garanta că gruparea Statul Islamic nu va exploata situaţia pentru a se reconstitui”, atunci „vor exista consecinţe”. Ea nu a precizat care vor fi acestea.

Diplomata americană a repetat poziţia Washingtonului, respectiv că preşedintele Donald Trump, retrăgând militari din nordul Siriei, „nu a sprijinit în niciun fel” ofensiva turcă în această ţară.

„Turcia are acum responsabilitatea de a se asigura că toţi combatanţii Statului Islamic arestaţi rămân în închisoare”, a mai spus Kelly Craft.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

6 + 5 =