Caută
Close this search box.

Statul Islamic ar putea să aibă rapid un nou şef, dispune de rezervor potenţial

statul islamic

Gruparea jihadistă Stat Islamic (SI), al cărei lider, Abou Bakr al-Baghdadi, a fost ucis într-o operaţiune a unui comando american în Siria, dispune de un rezervor de potenţiali şefi suficient de bogat pentru a permite numirea unui nou lider în următoarele 15 zile, a estimat un înalt oficial american.

„Îmi imaginez că într-o perioadă mergând de la două zile până la doua săptămâni, va fi anunţat un nou lider (al califatului)”, a apreciat Russ Travers, director interimar al Centrului naţional pentru contraterorism, organism însărcinat cu monitorizarea luptei împotriva terorismului din Statele Unite.

Viitorul lider al SI ar putea fi pus în situaţia de a comanda aproximativ 14.000 de luptători aflaţi pe teritoriul Siriei şi Irakului şi de a se apropia de actualul lider al al-Qaida, egipteanul Ayman al-Zawahiri, a adăugat Travers.

Directorul interimar al Centrului naţional pentru contraterorism şi-a exprimat aceste opinii la Washington, în cadrul unei audieri în faţa unei comisii parlamentare specializate în probleme de securitate.

Preşedintele Donald Trump a anunţat marţi că un potenţial succesor al lui Abou Bakr al-Baghdadi a fost lichidat duminică de trupele americane. Este vorba de purtătorul de cuvânt al SI, Abou Hassan al-Mouhajir.

Oricare ar fi succesorul lui Baghdadi, sarcina sa va fi una complexă. Ca urmare a înfrângerilor militare suferite, mişcarea jihadistă a fost nevoită să se împartă în mai multe celule clandestine pe teritoriul Siriei şi Irakului, comunicarea dintre acestea fiind dificilă în condiţiile în care în ambele ţări domneşte haosul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri