Ministerul turc al Afacerilor Externe a anunţat că l-a convocat duminică pe însărcinatul cu afaceri american la Ankara din cauza unui ‘like’ al Ambasadei SUA la o postare pe Twitter în legătură cu liderul recent spitalizat al unui partid naţionalist aliat cu partidul aflat la putere, relatează AFP.

„Însărcinatul cu afaceri american a fost convocat la minister pentru a da explicaţii clare privind un mesaj pe reţelele de socializare”, a transmis ministerul, precizând că ambasadorul SUA nu se afla la Ankara duminică.

Contul oficial al ambasadei americane a dat like sâmbătă la o postare pe Twitter, în care un internaut spunea că Turcia trebuie să se pregătească pentru o perioadă în care Devlet Bahceli, şeful Partidului Acţiunii Naţionaliste (MHP), va fi absent din viaţa politică.

În septembrie, Bahceli, în vârstă de 71 de ani, a fost spitalizat pentru scurt timp. Sâmbătă seară, Ambasada SUA şi-a cerut scuze într-o postare pe Twitter, explicând că mesajul respectiv a primit like din greşeală.

MHP, care a încheiat în 2018 o alianţă în cadrul unei coaliţii electorale cu Partidul Justiţie şi Dezvoltare (AKP), al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, a susţinut de asemenea AKP în 2017, la referendumul privind modificarea Constituţiei, menit a instaura un regim prezidenţial puternic în Turcia.

Ambasadorul american David Satterfield a ajuns în Turcia în 2019. Nici un ambasador american nu a fost la post la Ankara timp de aproape doi ani după plecarea lui John Bass î,n 2017.

Relaţiile dintre cele două ţări s-au tensionat în special din cauza sprijinului american pentru miliţiile kurde din Siria considerate ‘teroriste’ de către Ankara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 + 1 =