Caută
Close this search box.

Turcia nu opreşte operaţiunea în Siria, în pofida ameninţărilor

erdogan

Turcia nu-şi va opri operaţiunea pe care o desfăşoară în Siria împotriva miliţiilor kurde susţinute de Occident, a declarat preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, respingând ameninţările.

„Puţin contează ce spun unii, nu vom opri această operaţiune” care vizează Unităţile de Apărare a Poporului (YPG) în nord-estul Siriei, a declarat Erdogan în timpul unui discurs la Istanbul. „Primim acum ameninţări din dreapta şi din stânga, ni se spune ‘Opriţi’ (…). Nu ne vom întoarce înapoi”, a insistat Erdogan.

Turcia a lansat miercuri o ofensivă în nord-estul Siriei împotriva YPG, miliţie kurdă susţinută de ţările occidentale, însă calificate drept grupare teroristă de către Ankara.

Această operaţiune a stârnit un val de opoziţie la nivel internaţional. După ce părea că dă undă verde acestei operaţiuni, preşedintele american Donald Trump a ameninţat inclusiv că va anihila economia turcă dacă Ankara va depăşi limitele.

Washingtonul informase că ministrul american al apărării a încurajat insistent Turcia, în timpul unei discuţii telefonice cu omologul său turc, să-şi întrerupă operaţiunea în Siria.

La rândul său, UE a criticat vehement ofensiva turcă, iar un ministru francez a afirmat vineri că varianta sancţiunilor este deja „pe masă”.

Turcia afirmă că această operaţiune vizează să stabilească „o zonă de securitate” de 32 de kilometri adâncime, de-a lungul frontierei, pentru a o separa de teritoriile controlate de YPG. „Ne vom continua lupta până când toţi teroriştii vor coborî la sud de cei 32 de kilometri” prevăzuţi de această zonă, a mai spus Erdogan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri