Caută
Close this search box.

UE va vira în octombrie prima rată a asistenței financiare pentru Republica Moldova

siegfried muresan

Europarlamentarul Siegfried Mureșan (PNL) a afirmat că Moldova va primi în octombrie prima tranșă a asistenței macrofinanciare de 100 de milioane de euro acordate de Uniunea Europeană, decizia fiind anunțată la finele întâlnirii Consiliului de Asociere UE-Moldova

Anunțul a fost făcut astăzi după cea de-a 5-a întâlnire a Consiliului de Asociere UE – Moldova. Uniunea Europeană laudă eforturile Guvernului Sandu de a combate corupția în mod eficient și de a garanta independența justiției. Așa cum am spus la învestirea Guvernului Sandu, în luna iunie, Republica Moldova are cel mai proeuropean și cel mai reformator prim-ministru din ultimii 30 de ani, iar rezultatele deja se văd”, a scris, pe Facebook, europarlamentarul.

Mureșan a anunțat, totodată, că la nivelul Comisiei Europene se ia în considerare creșterea alocărilor pentru Republica Moldova în Bugetul UE 2020.

”Și eu cer același lucru. Am cerut prin intermediul unor amendamente o creștere cu circa 100 de milioane de euro la alocările pentru statele din Vecinătatea estică, adică și Republica Moldova”, a mai scris Mureșan.

Parlamentul European a decis, în noiembrie 2018, să amâne acordarea asistenței financiare pentru Moldova ca urmare a unui raport devastator al guvernului aflat la putere atunci la Chișinău, controlat de către Vlad Plahotniuc.

Atunci eurodeputații au denunțat capturarea statului de „interese oligarhice”, suprimarea justiției, sfidarea angajamentelor asumate, invalidarea alegerilor în Chișinău (câștigate de liderul opoziției), neglijarea recomandărilor Comisiei de la Veneția în cazul schimbării sistemului electoral, lipsa de progres în investigarea furtului miliardului de dolari din sistemul bancar și răpirea (acesta este cuvântul care a răsunat în Parlamentul European) de către serviciile secrete moldovenești și trimiterea în temnițele turcești a șapte profesori turci de la liceul „Orizont”.

Unii deputați români din Parlamentul European l-au acuzat pe oligarhul Vlad Plahotniuc (lider PD) că a distrus statul de drept, în timp ce alții au invocat din nou pericolul rusesc, încercând să convingă eurodeputații de necesitatea reluării finanțării Moldovei de către UE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri