Liderul Forţelor Democratice Siriene (FDS), dominate de luptători kurzi, a anunţat miercuri seara „îngheţarea” operaţiunilor împotriva grupării jihadiste Stat Islamic.

“Am îngheţat toate activităţile noastre împotriva Daesh (acronimul arab pentru Stat Islamic – n.r.)”, a spus Mazloum Abdi, liderul FSD. Aceștia vor continua doar operațiunile „defensive împotriva Daesh”.

Această declaraţie survine în condiţiile în care Turcia efectuează din 9 octombrie o ofensivă împotriva zonelor kurde în nordul Siriei, de unde s-au retras forţele americane.

Dupa căderea „califatului” în urma unei lungi lupte conduse de forţele kurde susţinute de Washington, Stat Islamic s-a transformat în organizaţie clandestină care acţionează în deșertul sirian.

În ultimele luni, organizaţia jihadistă a revendicat mai multe atacuri în zone controlate de FDS precum şi împotriva forţelor regimului, dintre care cea mai recentă s-a soldat cu moartea a şase persoane pe 11 octombrie în oraşul Qamichli.

Din martie, FDS s-au lansat într-o căutare a jihadiştilor aflaţi încă în libertate în Siria, în special în provincia Deir Ezzor (est).

Forţele kurde au reținut 12.000 de jihadişti, între care 2.500 – 3.000 de străini, precum şi zeci de mii de civili care au legatură cu Statul Islamic, adesea rude ale combatanţilor.

Ofensiva turcă a stârnit temeri internaţionale asupra unor eventuale evadări ale jihadiştilor, în special în rândul celor din ţări occidentale care sunt reticente în a-şi repatria cetăţenii.

Autorităţile kurde au anunţat duminică evadarea a aproape 800 de rude ale unor jihadiştilor străini aparţinând SI într-una din taberele de refugiaţi din nord-estul Siriei.

„Soarta deţinuţilor jihadişti noi o vom decide”, a afirmat Abdi în timpul interviului televizat.

Liderul FDS a declarat ca a primit un apel telefonic din partea preşedintelui SUA, Donald Trump, care i-a spus că Statele Unite nu se opun acordului dintre kurzi şi Damasc pentru desfăşurarea de trupe siriene în mai multe sectoare din nordul Siriei.

379 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here