Votul asupra moţiunii de cenzură a început. Este vot secret cu bile. Parlamentarii PSD nu votează. Premierul Viorica Dăncilă a declarat, joi, în plenul Camerelor reunite, la dezbaterea moţiunii de cenzură, că vede în sală aceiaşi ”politicieni amatori şi responsabili”, care nu au înţeles că nu pot da jos Guvernul dacă merg ”cu temele nefăcute”. Ea a răspuns criticlor din moţiunea de cenzură, lansând un atac dur la adresa susţinătorilor acesteia. Liderul deputaţilor liberali, Raluca Turcan, afirmă că Viorica Dăncilă nu mai este premierul României, ci o „persoană particulară, care ocupă abuziv înalta demnitate de la Palatul Victoria”.Liderul Pro România Victor Ponta a avut în plen un discurs foarte ironic la adresa premierului Dăncilă, afirmând că a spune că aceasta vorbeşte despre ceea ce nu ştie este o tautologie, după care s-a întors spre Dăncilă spunând că îi dă de lucru, să caute pe Google. El a răspuns criticilor lui Dăncilă, admiţând că a fost un om rău, pentru că a pus-o pe liste la europarlamentare în 2014, iar Liviu Dragnea a fost şi mai rău, că a pus-o prim-ministru. ”Feriţi-vă de recunoştinţa doamnei Dăncilă, că ajungeţi ca Dragnea!”, a spus Victor Ponta ”Există viaţă şi după ce nu mai eşti prim-ministru”, i-a transmis Tăriceanu premierului. Ministrul Dezvoltării Daniel Suciu a afirmat că multe administraţii PNL au primit bani prin PNDL, spunând că grofii care se înfruptă din acest program nu sunt doar social-democraţi, ci şi liberali.

Votul asupra moţiunii de cenzură a început. Votul este secret, cu bile. Parlamentarii PSD nu votează, parlamentarii PNL, USR, PMP Pro România votează la vedere, cei ai UDMR au spus că respectă secretul votului. Pentru ca moţiunea să treacă, este nevoie de 233 de voturi.

Suciu a spus în discursul său de la Palatul Parlamentului că aceasta este o moţiune ciudată şi i-a acuzat pe cei care au semnat moţiunea că sunt uniţi de un singur lucur, anume distrugerea PSD.

“Domnule Barna, nu eram foarte curios cum v-aţi trezit dumneavoastră în această dimineaţă, dar mă bucur că v-aţi trezit astăzi şi aţi venit la muncă pentru că până în ziua de astăzi aveţi jumătate perioada absentă de la Parlament. Se spunea de la acest microfon că într-adevăr este o moţiune ciudată o, vai şi cât de ciudată este această noţiune şi să vă explic de ce într-o cheie să spunem prezidenţială, în acea cheie a României normale şi să vedem ce ne propun cei din opoziţie, o Românie normală de mâine şi mi-am permis cu eleganţă să fac nişte perechi începând de mâine”, a spus Suciu.

El a afirmat că doreşte să îi vadă de mâine pe Rareş Bogdan la aceeaşi masă cu lideri UDMR, pe Tăriceanu cu Raluca Turcan, pe Băsescu cu Ponta.

“Vreau de mâine, e un vis ascuns, să îl văd pe domnul Rareş Bogdan şi pe domnul Attila Korodi discutând la masă despre minorităţi, ştiţi trecutul nu îi ajută, domnul Rareş Bogdan nu vrea să stea la masă cu UDMR-ul. De asemenea, istoria din ultimii ani mă îndreptăţeşte să îmi doresc să îl văd pe domnul Călin Popescu Tăriceanu şi pe doamna Raluca Turcan, voioşi amândoi discutând hai să spunem despre viaţă. Mi-aş dori, de asemenea, să îl văd pe domnul preşedinte Băsescu şi pe domnul preşedinte Ponta, discutând despre justiţie şi despre numiri la parchete aşa cum cred că au mai discutat. (…) Toţi împreună de-a lungul anilor aţi purtat nişte războaie între dumneavoastră de sunteţi plini de cicatrici, astăzi vă uneşte un singur lucru: distrugerea PSD.

Daniel Suciu a mai spus că din PNDL au fost date fonduri şi către administraţii liberale, dând ca exemplu Consiliul Judeţean Sibiu, care a primit 50 de milioane de lei pentru reabilitarea unui spital, Consiliul Judeţean Suceava, care a primit 230 de milioane de lei pentru drumuri judeţene, iar primarului de Alba Iulia i-a fost alocată suma de 32 de milioane de lei prin PNDL.

“Pentru că titlul de baron local este deja adjudecat, am să introduc în propoziţie titulatura de grof. (…) Grofii care se înfruptă din PNDL nu sunt doar PSD-işti şi daţi-mi voie să vă spun. Doamna Daniela Cîmpean, preşedinte Consiliul Judeţean Sibiu, un grof PNL se înfruptă cu 50 de milioane din PNDL pentru reabilitarea unui spital care din 1990 nu a fost nici măcar văruit. Asta înseamnă să te înfrupţi din PNDL. Nu îi spun baron, ci groful Gheorghe Flutur de la Suceava, membru al Partidului Naţional Liberal, are 230 de milioane de la ciuma roşie pentru drumuri judeţene. Alba Iulia, vestitul domn primar Hava, pedepsit de PSD şi această guvernare cu vreo 32 de milioane de lei”, a declarat Suciu.

El a precizat că primarul de la Arad a primit prin PNDL 34 de milioane de lei, iar primarul de la Timişoara a dat 220.000 de euro pentru o toaletă.

“Ajungem şi la proaspătul europarlamentar Gheorghe Falcă. Ştiţi mitul Gheorghe Falcă – 34 de milioane de la ciuma roşie pentru arădeni, nu pentru domnia sa. Ştiţi că a fost mitul acela că prin PNDL se dau foarte mulţi bani pentru o toaletă. La Timişoara domnul Nicolae Robu a dat 220.000 de euro din banii timişorenilor tot pentru o toaletă”, a mai afirmat Suciu.

Tăriceanu, care a fost atacat de Viorica Dăncilă în discursul susţinut la dezbaterea moţiunii, a cerut drept la replică şi s-a declarat dezamăgit de ”stilul” Vioricăi Dăncilă.

”Doamna prim-ministru, dragă Viorica, nu aveam nici cea mai mică intenţie să iau cuvântul astăzi la dezbaterea moţiunii pentru un simplu motiv, am fost parteneri doi ani şi jumătate. Dacă m-aş fi apucat eu să dau din casă, cum se spune, fii convinsă că aveam argumente de zece ori mai tari decât au cei de la PNL sau de la USR, dar nu am vrut să fac acest lucru”, a spus Tăriceanu.

Acesta a afirmat că ”ştiinţa politică spune că un prim-ministru se referă la teme, nu la oameni, nu caracterizează oamenii”.

Acesta a criticat-o pe Dăncilă pentru ”linia personală” de racolare a unor parlamentari.
”Aştia au şi pus osul la treabă, cu gândul că vor deveni miniştri. Asta este un stil de lumea a treia”, a mai spus Tăriceanu.

La final, acesta i-a transmis premierului: ”Există viaţă şi după ce nu mai eşti prim-ministru”.

21 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 + 8 =