Caută
Close this search box.

Zeci de mii de credincioşi aşteaptă să se închine la racla Sf. Parascheva. Reprezentanţii SMURD Iaşi au precizat că 26 de persoane au necesitat îngrijiri medicale

Aproximativ 27.000 de persoane din ţară şi străinătate formează un rând de câţiva kilometri sâmbătă la prânz şi aşteaptă de ore întregi să se închine la racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, care a fost depusă vineri dimineaţă în baldachinul special amenajat în Curtea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Peste 20 de persoane au cerut sprijinul medicilor la cel mai mare pelerinaj din România.

Reprezentanţii SMURD Iaşi au precizat că 26 de persoane au necesitat îngrijiri medicale noaptea trecută. Pelerinii aşteptau la rând să se închine la racla Sfintei Cuvioase Parascheva din baldachinul special amenajat în curtea Catedralei Mitropolitane din Iaşi.

Niciunul nu a necesitat spitalizare, au precizat medicii de la SMURD Iasi.

De la începerea pelerinajului, de vineri dimineaţă, de la ora 6,00, şi până sâmbătă la prânz, pe la racla cu moaştele Sf. Cuvioase Parascheva s-au închinat aproape 30.000 de credincioşi.

În preajma zilei de 14 octombrie, când se sărbătoreşte hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, Iaşiul devine cel mai mare centru de pelerinaj din ţară şi unul dintre cele mai mari din Europa. La moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, dar şi la cele ale sfinţilor aduşi în pelerinaj special cu această ocazie vin să se închine atât ortodocşi, cât şi romano-catolici din ţară şi străinătate.

Anul acesta vor ajunge la Iaşi moaştele Sfântului Spiridon. Racla va fi adusă în cursul serii de sâmbătă de la un lăcaş de cult din insula Corfu, după ce în cursul zilei va sta timp de şapte ore la Bucureşti.

Sfânta Cuvioasă Parascheva, numită în popor Sfânta Vineri, este considerată a fi ocrotitoarea Moldovei. Ea a trăit în prima jumătate a secolului al XI-lea şi s-a născut în Epivat (azi Boiados) în Tracia, pe ţărmul Mării Marmara, în apropiere de Constantinopol.

Sfânta Cuvioasă Parascheva a fost canonizată în şedinţa din 28 februarie 1950 a Sfântului Sinod al BOR. Tot atunci s-a decis ca prăznuirea hramului acesteia să fie pe data de 14 octombrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri