Caută
Close this search box.

A doua zi de vot pentru diaspora. Românii din străinătate își aleg președintele

Pentru românii din diaspora, astăzi este cea de-a doua zi din cele trei în care pot merge la secțiile de votare din străinătate, pentru a-și alege președintele. Află prezența la vot în timp real.

Toți românii sunt așteptați duminică, 10 noiembrie, să iasă la vot, în primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale 2019.

Alegerea președintelui României se va face pentru următorii cinci ani, atât cât durează mandatul, potrivit Constituției României.

Până în acest moment, au votat peste 80.000 de români la secțiile de votare deschise în străinătate.

Alți 25.189 de români au ales să voteze prin corespondență, potrivit Biroului Electoral Central.

La alegerile prezidențiale, românii din străinătate au putut vota vineri, de la ora locală 12.00 până la ora locală 21.00. Citește cum s-a desfășurat prima zi de vot pentru diaspora, în articolul: Alegeri prezidențiale 2019. Prima zi de vot pentru diaspora! Câți români din străinătate și-au ales președintele, vineri

Sâmbătă și duminică, românii din străinătate pot vota la secțiile de votare deschise începând de la ora locală 7.00 şi până la ora locală 21.00.

Alegătorii care la ora 21.00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot, pot să îşi exercite dreptul de vot până la ora locală 23.59.

Cu ce acte pot vota românii în străinătate la alegerile prezidențiale 2019
Au drept de vot românii care au împlinit vârsta majoratului sau împlinesc 18 ani chiar în ziua votului.

Actele de identitate pe baza cărora se votează: cartea de identitate sau buletinul de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie; paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic, paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic, paşaportul simplu temporar; iar în cazul elevilor din şcolile militare, carnetul de serviciu militar.

Paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic, paşaportul simplu temporar pot fi folosite pentru exercitarea dreptului de vot numai de cetăţenii români care votează în străinătate sau de cetăţenii români cu domiciliul în străinătate care votează în România.

Extrem de important este ca românii care merg la vot să verifice înainte ca actul de indentitate să fie valabil!

Ordinea pe buletinele de vot a candidaților la alegerile prezidențiale
Biroul Electoral Central (BEC) a stabilit lista candidaturilor rămase definitive la prezidențiale. Astfel, buletinele de vot vor avea 14 nume, în ordinea extrasă, prin tragere la sorți, de BEC.Pe prima pagină a buletinului de vot, primii cinci candidați înscriși sunt: Klaus Iohannis, Theodor Paleologu, Dan Barna, Kelemen Hunor și Viorica Dăncilă.

Următorii candidați pe buletinele de vot sunt: Cătălin Ivan, Ninel Peia, Sebastian Popescu, John-Ion Banu, Mircea Diaconu, Bogdan Stanoevici, Ramona Bruynseels, Viorel Cataramă și Alexandru Cumpănașu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri