Caută
Close this search box.

Alegeri prezidențiale 2019: 17 sesizări de incidente electorale

mai

Un număr de 17 sesizări de posibile incidente electorale care au legătură cu desfăşurarea alegerilor au fost înregistrate la nivel naţional de la deschiderea secţiilor de votare, a anunţat, duminică, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog.

„Până în prezent nu au fost înregistrate situaţii grave care să afecteze ordinea publică sau desfăşurarea în bune condiţii a procesului electoral”, a precizat Dajbog, într-o declaraţie de presă la sediul Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Ea a arătat că ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a dispus trimiterea în fiecare judeţ a unor reprezentanţi ai structurilor centrale ale Ministerului Afacerilor Interne pentru a veni în sprijinul autorităţilor locale în soluţionarea cu celeritate a tuturor sesizărilor.

„Specialiştii MAI verifică cu operativitate orice sesizare primită, pentru a stabili dacă aspectele semnalate se confirmă sau nu. Până acum, cinci sesizări nu s-au confirmat. A fost aplicată o singură amendă, în judeţul Olt, în valoare de 500 de lei pentru apelarea abuzivă a numărului unic de urgenţe 112. Restul sesizărilor sunt în curs de verificări”, a mai spus Dajbog.

Ea a vorbit şi despre un caz medical înregistrat în judeţul Vaslui, unde s-a solicitat ambulanţa pentru locţiitorul preşedintelui unei secţii de votare şi un alt membru al aceleaşi secţii, în timp ce o femeie din Ilfov a fost transportată la spital după ce i s-a făcut rău în secţia de votare.

De asemenea, în Vrancea, la o secţie de votare, procesul de vot a fost suspendat temporar din cauza stării de sănătate a preşedintei secţiei, iar în prezent i se asigură asistenţă medicală de specialitate la faţa locului.

În judeţul Suceava, două secţii de votare au rămas fără curent, echipele de intervenţie fiind alertate.

Monica Dajbog a adăugat că, în general, sesizările au fost despre lipsa unor ştampile sau sfătuirea alegătorilor la sediul secţiei cu ce candidat să voteze şi continuarea propagandei electorale.

„Vă reamintim că sfătuirea alegătorilor la sediul secţiilor de votare să voteze sau să nu voteze un anumit candidat se pedepseşte cu amendă cuprinsă între 1.500 şi 4.500 de lei. Cu aceeaşi amendă se pedepseşte comercializarea şi consumul băuturilor alcoolice până la ora 21,00 în spaţiul de protecţie al secţiei de votare. Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit candidat se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi”, a informat oficialul MAI, citat de Agerpres.

De asemenea, persoanele care votează de două sau de mai multe ori, votează fără a avea acest drept, introduc în urnă mai multe buletine de vot decât au dreptul, utilizează un act de identitate nul ori fals sau un buletin de vot fals riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri