Caută
Close this search box.

UPDATE Alegeri prezidențiale, turul doi: 4 milioane de români din ţară au votat până la ora 13.00

UPDATE 13.00 Românii se urnesc mai cu spor spre urnele de vot, astfel că până la ora 13.00 au votat 4 milioane de alegători, adică 22.07%, cu puţin mai mult decât în primul tur, la aceeaşi oră.

UPDATE 11.00 Până la ora 11.00, au votat 2.105.569 de români în ţară, adică 11,5%.

UPDATE 09.00 Până la ora 09.00 au votat aproximativ 1 milion de români. Prezenţa la vot este 4,09%. Judeţele fruntaşe privind prezenţa la urne sunt Ilfov, Teleorman, Constanţa. La polul opus se află Harghita, Covasna şi Satu Mare, potrivit datelor furnizate de BEC.

(Ştirea iniţială)

Secţiile de votare pentru al doilea tur al alegerilor prezidenţiale s-au deschis duminică, la ora 07.00,  la urne fiind aşteptaţi peste 18 milioane de români.

În ţară, sunt organizate 18.748 de secţii de votare. Potrivit AEP, numărul total al alegătorilor înscrişi în listele electorale permanente este 18.217.411.

La prima oră au votat deja 426.000 de alegători din ţară.

„Suntem în dispozitiv, MAI e la datorie. Ne dorim ca şi turul doi să fie organizat la fel de bine ca turul 1. Vom avea evenimente la minister. În jur de 39.000de  poliţişti, jandarmi, angajaţi ai IGSU şi de la nivelul MAI vor fi în dispozitiv”,a spus Marcel Vela.

Aproape 400.000 de români au votat deja în Diaspora, mai mulţi decât în turul al II-lea al prezidenţialelor din 2014

Lista secţiilor de votare poate fi consultată pe site-ul www.roaep.ro la secţiunea Management Electoral/Geografie electorală/Registrul secţiilor de votare. Alegătorii pot afla la ce secţie de votare sunt arondaţi accesând www.registrulelectoral.ro.

Alegătorii din ţară votează cu un act de identitate valabil, emis de statul român: cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; paşaportul diplomatic; paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu; paşaportul de serviciu electronic; carnetul de serviciu militar, potrivit Agerpres.

Potrivit AEP, paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic şi paşaportul simplu temporar pot fi folosite doar de cetăţenii români cu domiciliul în străinătate care votează în România.

În ţară, cetăţenii votează la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi au domiciliul ori reşedinţa, iar în cazul în care se află în altă unitate administrativ-teritorială pot vota la orice secţie de votare din cadrul acesteia.

Pentru alegătorii netransportabili din motive de boală sau invaliditate, din ţară, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare poate aproba, la cererea scrisă a acestora, depusă cel mai târziu în preziua votării, însoţită de copii ale unor acte medicale sau alte acte oficiale din care să rezulte că persoanele respective sunt netransportabile, ca o echipă formată din cel puţin doi membri ai biroului electoral să se deplaseze cu o urnă specială şi cu materialul necesar votării – ştampilă cu menţiunea „VOTAT”, buletine de vot şi timbre autocolante.

Ca şi în primul tur, operaţiunile privind numărarea voturilor, inclusiv a celor prin corespondenţă, sunt înregistrate video şi audio şi se desfăşoară în prezenţa tuturor membrilor birourilor electorale ale secţiilor de votare şi a persoanelor acreditate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri