Declarațiile făcute de președintele Franței privind perimarea organizației NATO l-au înfuriat pe Traian Băsescu.

Europarlamentarul român, fost șef al statului, a demonstrat că rămâne unul dintre cei mai aprigi susținători ai Alianței Nord-Atlantice, la fel cum se întâmpla și când conducerea destinele României.

Traian Băsescu a luat cuvântul în plenul Parlamentului European și l-a tras de urechi pe Emmanuel Macron, arătându-i rolul major pe care NATO îl are în asigurarea securității pe continent.
„De curând, șeful unui stat fondator al NATO şi al UE afirma nonșalant că NATO ar fi o instituție perimată. Securitatea colectivă a Europei este asigurată, în ultimii 70 de ani, de NATO, organizație în întregime operațională în acest moment. Ce rol ar trebui să aibă, în acest context, viitoarea armată europeană?”, se întreabă retoric Traian Băsescu.

Pericolul din spatele unor afirmații iresponsabile
În opinia sa, declarațiile iresponsabile făcute de Macron pot ascunde alte mize, iar Traian Băsescu a sesizat pericolul din spatele acestor afirmații.

„Este evident că Uniunea Europeană nu va crea o nouă armată, ci pur și simplu va diminua resursele militare alocate NATO, ceea ce va duce și la slăbirea forței alianței, dar și la scăderea credibilității și a capacității de descurajare a NATO.
Paradoxul este că, în condițiile în care cele mai multe state membre UE și NATO nu-și respectă obligația de a aloca 2% din PIB pentru apărare, ne pregătim să ne lansăm într-o aventură a creării unei armate europene, inițiativă care este infinit mai costisitoare decât contribuția de 2% pentru apărare, ca aliaţi în NATO”.

Pesemne că „într-un fel se vede securitatea şi siguranţa când ai frontierele la Atlantic şi cu totul altfel când ai frontierele la Marea Neagră sau la Marea Baltică, unde, trebuie s-o spun, te învecinezi cu imprevizibilul Putin”, a ținut să le reamintească Traian Băsescu europarlamentarilor de la Bruxelles.

„NATO este viu și solid, tinere”
Ulterior, într-o postare pe Facebook, adoptând un ton părintesc, fostul președinte a venit cu următoarele completări: „Oare tânărul preşedinte Macron nu reuşeşte să observe că la frontiera de Est a NATO şi UE sunt prezenţi militari americani, britanici, canadieni, germani, polonezi, români, bulgari, înşiraţi de la Marea Baltică la Marea Neagră cu avioanele lor, cu navele lor şi cu maşinile terestre de luptă, descurajând orice acţiune ostilă împotriva statelor membre NATO?! Mai mult, de curând, SUA au debarcat peste 20.000 de militari în nordul continentului, în cel mai mare exerciţiu militar de la încheierea Războiului Rece. NATO este viu şi solid, tinere Macron, nu în «moarte cerebrală», cum neinspirat l-ai declarat tu”.

31 Vizualizări

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 + 3 =