Caută
Close this search box.

Cel mai mare combinat chimic din România, pe moarte: Acţiunile Oltchim au fost retrase de la tranzacţionare

Acţiunile Oltchim vor fi retrase de la tranzacţionare pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB), începând din 7 noiembrie, potrivit unui anunţ transmis marţi bursei. Prin acest demers, se încheie prezenţa de 22 de ani în arena de tranzacţionare a celui care a fost cel mai mare combinat chimic al României.

”Se retrag de la tranzacţionarea pe BVB acţiunile emise de societatea Oltcim Râmnicu Vâlcea (CUI 1475261) începând cu data de 7 noiembrie 2019”, se arată în anunţ.

Oltchim părăşeşte bursa de la Bucureşti cu o capitalizare de 20,8 miliarde de lei.

Tribunalul Vâlcea a dispus în luna mai începerea procedurii generale a falimentului societăţii Oltchim din Râmnicu Vâlcea, admiţând astfel cererea formulată de consorţiul de administratori judiciari Rominsolv şi BDO Business Restructuring.

Activitatea societăţii a fost transferată la Chimcomplex, care i-a cumpărat activele. Practic, la Oltchim a mai rămas doar platfoma de la Piteşti, care nu mai are activitate din 2008.

Oltchim a vândut anul acesta activele de bază către Chimcomplex Borzeşti Oneşti, companie controlată de omul de afaceri Ştefan Vuza, într-o tranzacţie de circa 127 milioane de euro, ceea ce înseamnă că activitatea de bază a combinatului chimic s-a mutat la Chimcomplex.

La finalul anului trecut, Comisia Europeană a constatat că, de la privatizarea eşuată a combinatului petrochimic, în septembrie 2012, emitentul a beneficiat de ajutoare de stat incompatibile, în valoare aproximativă de 335 de milioane de euro, astfel încât Comisia a hotărât că ţara noastră trebuie să recupereze aceste ajutoare chiar de la Oltchim.

Totodată, Comisia a mai stabilit că, în condițiile în care activele OLT au fost achiziţionate în condiţiile pieţei, societăţile care le-au cumpărat nu au beneficiat de ajutoarele acordate anterior Oltchim.

Astfel, obligaţia de plată revine combinatului care şi­-a cerut falimentul.

Oltchim a intrat în procedură de insolvenţă la 30 ianuarie 2013, administrator judiciar fiind numit consorţiul format din Rominsolv SPRL şi BDO Busines Restructuring SPRL.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri