Aceste versuri le-am auzit în Maramureș, prin anii 1992-1993. Și nu le-am crezut.
Doctrina comunistă s-a bazat pe ură: ura față de alți semeni exprimată prin noțiunea „lupta de clasă”. S-a promovat intoleranța, încercând să modifice modul de gândire al cetățenilor. E celebră sintagma ”cine nu e cu noi, e împotriva noastră”. În acest mod, violența devine legitimă și constitue o stare de spirit. Violența împotriva elitelor, Bisericii, culturii și istoriei naționale. Pentru a-și atinge scopurile, nu s-a sfiit să falsifice istoria. Comunismul nu acceptă democrația și pluralismul.
În decembrie 1989, românii au strigat ”jos comunismul” și au încercat să se alinieze unei concepții liberale și democratice. Au încercat, dar nu au reușit. Ulterior, s-a dovedit că ”omul de tip nou” visat de Ceaușescu există, în realitate, și că renunțarea la comunism a fost doar formală, nu și reală. Dacă ne uităm la viața politică și socială din România, la dezbateri, la fundamentalismul, cosmopolitismul (echivalentul internaționalismului) și la limbajul utilizat în mediul social și virtual, observăm că există o mentalitate comunistă. Este suficient să urmărești dezbaterile între politicieni, între partide (mai bine spus grupuri fără nicio ideologie) și sunt multe argumente că nu ne-am vindecat de comunism și, mai grav, nici de mojicie.
Asistam în ultimii ani la o încercare de rescriere a istoriei, reabilitând Securitatea comunistă. De câțiva ani, pe ecranele televizoarelor sunt reluate filme de propagandă comunistă. TVR distribuie serialul Pistruiatul în care, falsificându-se istoria, comuniștii sunt personajele pozitive, iar burghezo-moșierii sunt personajele negative. Actul de la 23 august este declarat a fi opera comuniștilor patrioți.
La alte televiziuni, la ore de maximă audiență s-a distribuit serialul Lumini și umbre în care ”organizația patriotică” – securitatea luptă cu bandiții din munți, care sunt finanțați de imperialiștii anglo-americani și care terorizează poporul muncitor. La Realitatea TV (a cărei dispariție o plâng „anticomuniștii de dreapta”) a existat o emisiune dedicată ultimului șef al securității, Iulian Vlad, în care invitații au făcut apologia acestuia și pe care l-au prezentat drept un om cult, patriot, milos etc. În schimb, Memorialul durerii sau alte materiale care prezintă atrocitățile din închisorile comuniste românești, suferințele personalităților sau oamenilor simpli, care s-au opus comunismului, sunt programate rar și, de regulă, după ora 24.00.
Recent, un eveniment vine să confirme cele scrise mai sus. Doi așa-ziși „cercetători” ai Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (Mihai Demetriade și Mădălin Hodor ) împreună cu “jurnalistul Wiliam Totok” (toți trei scribi la Revista 22) au susținut teza Securității comuniste potrivit căreia victimele expermentului Pitești din 1949-1950 au fost, de fapt, inițiatoarele și făptuitoarele oribilelor acte de tortură. Victimele celui mai diabolic fenomen de tortură din întregul lagăr comunist sunt transformate din condei în călăi, în autorii unor odioasele acte de cruzime. Se încercă să se acrediteze teza aberantă a instanțelor comuniste și a odiosului general de Securitate Alexandru Nicolschi și conform căreia torturile și crimele fuseseră de fapt inițiate de deținuții politici, la ordine primite de la căpetenii ale Rezistenței din Apus, cu scopul de a compromite regimul comunist. Sau cum ne spune Mădălin Hodor despre tinerii care au căzut vicitme oribilului experiment stalinist de la Pitești aceștia „se torturau între ei pentru un blid în plus”. Declarațiile lui Mihai Demetriade și ale lui Wiliam Totok au fost făcute la Radio France International de unde aflăm că acest oribil experiment „a avut origine legionară”, că „victimele erau complice”, că tot ce s-a spus despre ororile de la Pitești ar fi „un fake news istoric de proporții”. La această tentativă fățișa de reabilitare a comunismului și Securitatii era de așteptat să existe o reacție fermă din partea societății. Aceasta era obligatorie, deoarece cei care erau copii sau nu erau născuți în vremurile comunismului, care se informează cel mult de pe Facebook (nu îl citesc pe Virgil Ierunca sau pe Soljenițîn), pot fi îndoctrinați cu știri false. Nu a fost așa. Cu rare și notabile excepții (Evenimentul zilei, Mirel Curea, Iulian Capsali) – liniște. CNA nu a sancționat RFI, Revista 22 (unde colaborează cei trei), a păstrat tăcere, partidele de „drepta” au fost ocupate cu campania electorală, societatea civilă-progresistă luptă împotriva „ciumei roșii” și pentru excluderea Bisericii („opiu pentru popor”) din spațiul public etc. Nu trebuie, deci, să ne mai mirăm că un activist comunist, Mihai Șora, devine un simbol al democrației, al progresismului și un model pentru tânăra generație.
În concluzie, în 1992-93 nu credeam, azi cred: comunismul n-o muritu’, numa’ un pic s-o hodinitu’.
P.S.1.: Evenimentul zilei scrie „jurnalistul revistei 22, Wiliam Totok a fost recrutat de Securitate pe 8 marie 1974… A semnat Angajament, având numele conspirativ Thomas. Direcția de Specialitate a CNSAS a identificat zece materiale informative furnizate de Wiliam Totok”.
P.S.2: Cel care a condus grupul de torționari la Pitești a fost Eugen Țurcanu (1925-1954) – membru PCR (PMR), condamnat inițial la 7 ani închisoare pentru nedenunțarea soției – fiică de comandant legionar. Propaganda comunistă a promovat ideea că ar fi fost legionar, fapt care nu a fost confirmat (prin documente sau mărturii) și, în realitate, era quasi-imposibil, deoarece, în ianuarie 1941, când Mișcarea Legionară a fost interzisa, el avea doar 14 ani.
Citește și: Ludovic Orban, rezidențiatul și ”medicii desculți”