Miza reală a turul 1 e cine va intra în turul 2 alături de președintele Klaus Iohannis, favoriții fiind Viorica Dăncilă și Dan Barna. După mobilizarea remarcabilă cu care se votează în Diasporă, este aproape sigur că se va depăși bariera de 380.000 de voturi, atinsă la turul 2 al prezidențialelor din 2014 și la alegerile europarlamentare din 2019.

Cu ziua de mâine, e posibil să se ajunggă spre o jumătate de milion de voturi în străinătate sau chiar mai mult. Dacă ne uităm cum s-au împărțit voturile în această primăvară, ne putem face o idee despre punctele pe care le vor lua Iohannis și Barna.

După primele două zile ale votului din Diaspora, se vor aduna aproape 300.000 de voturi, incluzând aici și cele 25.000 din corespondență. Cifrele sunt rotunjite și estimative.

Cum în primăvară, doar într-o singură zi, de duminică, s-au exprimat 380.000 de voturi valide, e foarte probabil ca acum să se atingă cifra totală, pe trei zile, de 500.000 de voturi exprimate de românii din străinătate.

Care au fost opțiunile politice ale Diasporei în mai 2019? În primăvară, USR-PLUS a luat 44% dintre voturi, PNL a adunat 32%, iar PMP a reușit 8%. Împreună, cele trei partide au strâns 85% dintre voturile din Diaspora, ceea ce e destul de probabil să se întâmple și acum.

PSD a luat atunci sub 3% și a fost bătut atât de un independent cvasianonim, George-Nicolae Simion, cât și de Pro România. Viorica Dăncilă nu poate miza pe mai mult sprijin acum.

Însă, în privința lui Klaus Iohannis și a lui Dan Barna, e posibil ca ei să nu-și transfere în aceleași procente voturile românilor din Italia, Anglia sau Germania, precum au făcut-o la europarlamentare partidele lor.

Probabil, Iohannis va lua mai mult de 32% în Diaspora, cât a reușit PNL. De dragul calculelor, să presupunem că Dan Barna scade la 40% voturi din Diaspora, iar Klaus Iohannis adună 35%. Cât înseamnă aceste numere în votul total, ce avantaj le oferă în cursa care începe mâine.

Plecăm de la ipoteza că prezența la vot în țară va fi de 50%, ca în primăvară. Poate e optimist, poate nu, vom vedea. De regulă, mobilizarea din Diaspora vestește și una a familiilor, părinților și bunicilor de aici.

Aceasta înseamnă 9 milioane de voturi în țară, plus 500.000 de voturi în străinătate. La 9,5 milioane de voturi, punctul de vot înseamnă 95.000 de oameni.

Cu 40% în diaspora, Barna va aduna puțin peste 2% din votul total, iar Iohannis ceva peste 1,7%. Dacă însă Barna strânge mai mult sau vin mai mult de 500.000 de oameni, el se poate duce spre 2,5% – 3% din total numai din străinătate, ceea ce poate însemna o diferență deja semnificativă, mai ales dacă tineretul din orașele mari răspunde chemării celor din străinătate și se duce spre candidatul USR-PLUS, așa cum s-a întâmplat în primăvară, calculează Cătălin Tolontan, în Libertatea.

26 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 + 8 =