Caută
Close this search box.

Curtea Europeană de Justiţie RESPINGE reforma JUSTIŢIEI din Polonia

cjue

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a stabilit că reformele din sistemul judiciar din Polonia care reduc vârsta de pensionare a judecătorilor de la instanţele ordinare încalcă dreptul comunitar.

Varşovia a modificat deja reformele, în contextul presiunii din partea Comisiei Europene, care a cerut CJUE să se exprime în acest caz. Totuşi, verdictul CJUE nu face nicio referire la schimbări.

Reformele prevedeau o reducere a vârstei de pensionare pentru judecătorii instanţelor inferioare de la 67 la 65 de ani în cazul bărbaţilor şi la 60 de ani în cazul femeilor, oferind în acelaşi timp ministrului justiţiei posibilitatea de a menţine mai mult timp în funcţie diferiţi judecători, de la caz la caz.

Judecătorii CJUE au stabilit că reformele încalcă principiul veniturilor egale pentru bărbaţi şi femei şi ar putea ridica semne de întrebare în legătură cu independenţa sistemului judiciar.

O situație similară se regăsește și în România, după ce PSD, ALDE și UDMR au introdus printre modificările aduse legilor justiției și pensionarea anticipată a magistraților după numai 20 de ani de vechime, măsură care ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2020.

Pentru a preveni acest lucru, liberalii au înregistrat săptămâna trecută la Parlament o inițiativă legislativă care prevede prorogarea, până la 1 ianuarie 2021, a prevederii.

Premierul Ludovic Orban a anunțat că, dacă Parlamentul nu va adopta legea în procedură de urgență, guvernul pe care îl conduce își va angaja răspunderea pe amânarea intrării în vigoare a pensionării anticipate a magistraților.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri