Caută
Close this search box.

De ce nu a dat ordin Iliescu să stea lumea în case după 22 decembrie ’89, să nu moară degeaba la Revoluţie

ion iliescu

Cristian Tudor Popescu a povestit ce răspuns i-a dat fostul președinte Ion Iliescu când l-a întrebat cândva, într-o emisiune, de ce în zilele de după 22 decembrie nu a dat un ordin pentru ca oamenii să nu mai iasă pe străzi și să nu mai moară degeaba.

„L-am întrebat într-o emisiune televizată, în direct, în 1998 sau 99:

Domnule președinte, de ce în acele zile în care mureau pe străzile Bucureștiului civili, oameni nevinovați – mureau complet aiurea, erau gloanțe care ricoșau din pereți, din asfalt, și îi omorau, pentru că soldații se speriau din nimic, li se părea că e un terorist undeva, la un etaj, și începeau să tragă cu toții, să-și golească încărcătoarele de AKM – de ce nu dați un ordin populației să intre în case, să părăsească strada și atunci se va vedea foarte limpede cine sunt teroriștii, unde sunt ei și așa mai departe?

Știți ce mi-a răspuns dl. Iliescu?

Că ar fi pierdut capital politic Frontul, pentru că oamenii ar fi considerat că nu sunt lăsăți să participe la revoluție în continuare, dacă erau băgați în case, și ar fi fost rău primită o astfel de hotărâre. Care va să zică, dl. Iliescu se gândea la capitalul politic al echipei lui, în vreme ce oamenii mureau pe străzi. De aceea, nu i-a băgat în casă. I-a lăsat să moară pe străzi”, a povestit CTP la Digi24.

Gazetarul Cristian Tudor Popescu consideră revoltătoare imaginile de la Înalta Curte, unde joi urmașii eroilor de la Revoluție au fost nevoiți să se înghesuie cu sutele la primul termen în procesul care se desfășoară la 30 de ani de la evenimente.

„Pe scurt, lucrurile stau așa: Domnul Iliescu stă la scuteală în momentul de față. A anunțat, are dreptul să nu se prezinte în această fază, nici n-a dat pe acolo, în vreme ce acești oameni, mulți dintre ei în vârstă, mulți cu niște probleme fizice au venit aici. Este impresionant că au venit 600 de oameni pentru a depune mărturie în acest proces.

Asta este o bătaie de joc: să chemi – dacă ar fi venit 5.000 de oameni, câți erau pe listă, ce se întâmpla acolo? Ce a fost în mintea acestor magistrați care i-au chemat pe oameni?

Ce se putea face efectiv acolo pentru mersul procesului? Să-i strige? Să facă prezența? Este creier pane ce au făcut acești domni magistrați!

Care acum și-au dat seama și renunță. Acum aud însă că vor putea fi reprezentați de avocați martorii. Păi, avocatul costă. De ce să-mi iau eu, martor, avocat? Dacă sunt avocați din oficiu, da. Li se furnizează martorilor 5.000 de avocați din oficiu?!” – a declarat CTP la Digi24.

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri