Caută
Close this search box.

Diaspora: Partidele românești dorm și nu dau atenție unui vot care poate răsturna rezultatele

diaspora

Primul tur al alegerilor prezidențiale a adus două premiere: cea mai scăzută prezență la vot inregistrată în ultimii 30 de ani la un scrutin prezidențial (47,6%) și, totodată, cea mai importantă prezență la urne în diaspora, peste 670.000 de voturi valabil exprimate. ”Interesul pentru vot în afara granițelor este explicabil în primul rând prin faptul că scrutinul s-a desfășurat în diaspora pentru prima dată pe parcursul a 3 zile”, declară la RFI vicepreședintele Ligii Românilor din Italia, Marian Mocanu. El remarcă și faptul că, în ciuda importanței și a interesului crescut pentru alegerile din țară exprimat de diaspora, partidele din România au ignorat total dialogul cu românii din străinătate în timpul campaniei electorale.

Conform ultimelor cifre, prezența la alegerile prezidențiale, pe teritoriul României, a fost de 47,6%. Potrivit datelor oficiale, și-au exprimat opțiunea de vot 8.683.112 de alegători, dintre care 5 milioane în mediul urba și 3,6 în mediul rural. Este cea mai scăzută prezență la urne din istoria alegerilor prezidențiale din ultimii 30 de ani.

Pe de altă parte, în afara granițelor au votat peste 675.000 de persoane, ceea ce reprezintă cea mai mare prezență la urne a diasporei în istoria tuturor scrutinelor post ’89.

În aceste condiții, ”interesul pentru vot în afara granițelor este explicabil în primul rând prin faptul că scrutinul s-a desfășurat în diaspora pentru prima dată pe parcursul a 3 zile”, declară la RFI vicepreședintele Ligii Românilor din Italia, Marian Mocanu. ”Sperăm ca această modalitate de vot să fie păstrată”, spune Mocanu.

În același timp, el critică faptul că, în ciuda importanței și a interesului crescut pentru alegerile din țară exprimat de diaspora, partidele din România au ignorat total dialogul cu românii din străinătate în timpul campaniei electorale: ”Pentru prima dată, nu am văzut campanie electorală. Nu au făcut campanie nici dreapta, nici stânga”.

Marian Mocanu insistă și spune că ”este incredibil că partidele românești dorm și nu dau atenția cuvenită acestui vot care poate să răstoarne rezultatele electorale din România”.

În cee ce privește preferințele diasporei, reprezentantul românilor din Italia spune că este clar că ”diaspora votează cu centru-dreapta. Dorința a fost de a da mai multă putere actualului Guvern”.

Klaus Iohannis a câștigat clar votul din diaspora, cu peste 50% din voturi. El a fost urmat de Dan Barna și Teodor Paleologu.v

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri