Caută
Close this search box.

Distanța dintre Cotroceni și Videle

Am aflat duminică seara cine pleacă la Videle.

Sigur, rezultatul alegerilor prezidențiale din 2019 nu a surprins pe nimeni, însă curiozitatea de a vedea cine este învingătorul a rămas constantă până la ora 21.

Deși finala Iohannis-Dăncilă a fost disproporționată, lumea tot e pornită pe dezbateri și analize cu scoruri, care adesea bat toate scenariile posibile.

Cu toate că profesia de locuitor în România include in fișa postului și mahalagismele mutate de la gard pe rețelele de socializare, lipsa lor în această campanie nu a afectat în niciun fel alegătorul. Am în vedere, desigur, lipsa dezbaterii, care, justificată sau nu, ne-a condus la realitatea din această seară, când avem certitudinea că Iohannis rămâne la Cotroceni.

Sigur, evitarea dezbaterii nu e o premieră pentru prezidențialele din România. Am mai avut această situație când nemuritorul Ion Iliescu a refuzat confruntarea cu Corneliu Vadim Tudor. Atunci nu s-a insistat foarte tare pe nevoia de confruntare pentru că, să fim serioși, ce om de pe pământul acesta ar fi făcut față furtunosului Vadim?

Iată că în 2019 lumea a cerut contracandidați față în față, mai ales în primul tur, când favoritul ar fi avut cu cine să se bată: Dan Barna și Theodor Paleologu.

Dar Iohannis și echipa lui de campanie au preferat să-și conserve la maxim șansele cu care au intrat în cursa prezidențială. Cu alte cuvinte, nu au riscat nimic.

Poate că, în linii mari, a avut satisfacția scorului final, dar Iohannis a pierdut votul tinerilor, care în primul tur au votat masiv cu Dan Barna. Faptul că ei nici măcar nu s-au obosit să iasă la vot, chiar dacă riscul de a câștiga Viorica Dăncilă nu era unul neglijabil, evidențiază o situație îngrijorătoare.

Din perspectiva pierderii segmenetului electoral tânăr, Iohannis are deja o mare problemă politică.

Să mai studiem harta politică: în turul doi, USR-PLUS și PMP l-au creditat pe Iohannis, în timp ce Viorica Dăncilă s-a bazat pe Ponta. „Fiți mai deșteaptă decât portarul de la ieșire“, a fost cererea deja celebră a lui Ponta către Dăncilă. Imposibil de realizat, motiv pentru care toată campania s-a axat pe hărțuirea lui Iohannis.

Iohannis a preferat un monolog, o dezbatere originală, însă cu un mesaj imabatabil: „Am dovedit că știu să reprezint bine România în lume, am dovedit că știu să opresc PSD“.

De partea celalată, Dăncilă a contracarat cu falsurile propagate de liderii PSD (vezi faimoasa cască a lui Iohannis) și cu o dezbatere neconvingatoare. La acea încercare inutilă a făcut o gafă de proporții care a plasat-o instantaneu în afara jocului electoral. A pus diasporei eticheta „ăștia”. Acolo a fost finalul unui discurs total neconvingător, condimentat cu accese de victimizare și minciuni grosolane. „E jenant să-ți fie frică de o întâlnire cu o femeie“, a insistat Viorica Dăncilă până la finalul carierei sale de politician.

Cam așa au fost alegerile prezidențiale din 2019. Unul rămâne la Cotroceni și una pleacă la Videle.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri