Caută
Close this search box.

Erdogan afirmă că nu NATO, ci Macron este în ”moarte cerebrală”

erdogan

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan l-a atacat în mod violent vineri pe omologul său francez Emmanuel Macron, despre care a spus că se află în ”stare de moarte cerebrală”, declaraţii virulente care prefigurează o escaladare a tensiunilor înaintea unui summit NATO considerat crucial şi prevăzut săptămâna viitoare la Londra, relatează AFP.

”Examinează-ţi mai întâi propria ta moarte cerebrală”, l-a îndemnat Erdogam pe Macron, reluând declaraţii ale preşedintelui francez, care a apreciat la începutul lunii, într-un interviu acordat revistei The Economist, că NATO se află într-o stare de ”moarte cerebrală”

”Aceste declaraţii sunt doar pentru cei ca tine, care se află în moarte cerebrală”, a subliniat şeful statului turc.

Erdogan face aceste declaraţii în urma unor ciritici dure ale lui Macron cu privire la ofensiva Turciei – un stat membru NATO – în Siria.

Ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu l-a acuzat joi pe Macron de susţinerea terorismului.

”El este deja susţinătorul unei organizaţii teroriste pe care o primeşte constant la (Palatul) Elysée. Dacă el spune că aliatul său este organizaţia teroristă (…), nu mai eeste, într-adevăr, nimic de adăugat”, a denunţat Mevlut Cavusoglu joi în faţa presei, în Parlament.

Turcia a lansat la 9 octombrie o ofensivă în nordul Siriei, împotriva kurzilor din cadrul Unităţilor Protecţiei Poporului (YPG), pe care le consideră o organizaţie teroristă.

Emmanuel Macron îl primea în aceeaşi zi la Paris pe Jihane Ahmed, un purtător de cuvânt al Forţelor Democratice Siriene (FDS), a căror coloană vertebrală sunt YPG, pentru a-i prezenta solidaritatea Franţei în lupta împotriva jihadiştilor din cadrul Statului Islamic (SI/Daesh).

Preşedintele francez a reproşat joi Turciei, într-o întâlnire cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, faptul că ”şi-a pus aliaţii în faţa faptului împlinit printr-o intervenţie militară care pune în pericol acţiunea coaliţiei (internaţionale antijihadiste conduse de către Statele Unite) împotriva Daech”.

Mevlut Cavusoglu consideră că ”Macron nu poate fi liderul Europei tremurând în halul ăsta”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri