Caută
Close this search box.

Fost primar din Suceava, trimis în judecată pentru fraude cu fonduri europene

Ilie Gherman, fost primar al comunei sucevene Slatina, a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie într-un dosar privind fraude cu fonduri europene.

Potrivit unui comunicat al DNA, transmis marţi Agerpres, fostul edil este acuzat de săvârşirea infracţiunii de participaţie improprie la comiterea în formă continuată a infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

„În perioada 2010 – 2011, inculpatul (…), în vederea obţinerii pe nedrept de fonduri europene, ar fi luat iniţiativa înfiinţării scriptice, pe numele unor persoane care nu aveau cunoştinţă de demersul său infracţional, a unui număr de patru societăţi agricole. Concret, ar fi fost încheiate, în numele unor locuitori ai comunei (în majoritate persoane fără studii), mai multe contracte de societate, având ca scop declarat ‘participarea în comun a tuturor crescătorilor de animale din localitate la exploatarea în calitate de beneficiari a suprafeţelor de păşune aflată în proprietatea privată a comunei Slatina’, fără ca membrii societăţilor să aibă cunoştinţă despre înfiinţarea acestora”, se arată în comunicat.

Procurorii susţin că, ulterior, prin intermediul subordonaţilor din cadrul Primăriei Slatina, Gherman ar fi întocmit în fals documentaţia necesară depunerii la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură – Centrul Judeţean Suceava a dosarelor cererilor unice de plată pe suprafaţă pentru campaniile 2010 – 2011.

„Prin aceste demersuri, inculpatul Gherman Ilie a intrat, pe nedrept, în posesia sumei de 570.045 lei reprezentând plata directă în cadrul Schemei de Plată Unice pe Suprafaţă (…), sumă cu care APIA s-a constituit parte civilă. În cauză a fost dispusă instituirea sechestrului asigurator asupra mai multor bunuri mobile şi imobile ce aparţin inculpatului”, precizează DNA.

Dosarul a fost trimis pentru judecare la Tribunalul Suceava, cu propunerea de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri