Caută
Close this search box.

Fostul președinte, Emil Constantinescu, aniversat la Ateneul Român

Fostul preşedinte Emil Constantinescu a fost sărbătorit la împlinirea vârstei de 80 de ani, într-un eveniment care a avut loc la Ateneul Român, în prezenţa Custodelui Coroanei, Margareta, a principelui Radu, a sute de colaboratori, colegi şi prieteni.

Alături de fostul şef al statului s-au aflat reprezentanţi ai Academiei Române, ai mediului universitar, membri ai corpului diplomatic străin acreditat la Bucureşti, reprezentanţi ai cultelor, foşti deţinuţi politici.

Sursa foto: Cotidianul.ro

Evenimentul, organizat de Fundaţia Română pentru Democraţie, a cuprins proiecţia unui film cu secvenţe relevante din activitatea fostului preşedinte, un concert al Cameratei Regale, precum şi lansarea volumului „Emil Constantinescu 80 – Om de ştiinţă. Om de stat. Mărturii”.

Emil Constantinescu s-a născut la 19 noiembrie 1939 la Tighina (astăzi Republica Moldova), ca fiu al unui inginer agronom originar din partea de sud a României. Urmează liceul la Piteşti, după absolvirea căruia (1956) se înscrie la Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti. Obţine Diploma în Ştiinţe Juridice (1960) şi este repartizat ca judecător stagiar la Tribunalul regional Piteşti. Climatul politic îl determină să renunţe la acest post si să se înscrie (în 1961) la Facultatea de Geologie – Geografie pe care o absolvă în 1966. Este Doctor în Geologie al Universităţii Bucureşti; Doctor ès Sciences al Universităţii Duke, SUA.

Are o carieră prestigioasă în învăţământul superior şi în cercetarea ştiinţifică recunoscută pe plan naţional şi internaţional. Parcurge toate treptele carierei universitare ca asistent, lector, conferenţiar şi profesor de Mineralogie la Facultatea de Geologie din 1966 până în prezent. Este profesor la Şcoala Doctorală a Universităţii Bucureşti. În 1991–1992 a fost visiting professor la Universitatea Duke, SUA. Autor a 12 cărţi de specialitate, dintre care „Mineralogy in the System of Earth Sciences” publicată la Imperial College Press, London, a fost lansată la Departamentul de Geologie al Universităţii Cambridge în prezenţa prof. John Deer, fost vicecancelor (rector) al Universităţii Cambridge.

După căderea dictaturii comuniste este ales prorector (1990-1992) şi rector al Universităţii Bucureşti (1992–1996), preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor din România (1992–1996); membru al Comitetului permanent al Asociaţiei Universităţilor Europene – CRE (1992–1993; 1994–1998); membru al Asociaţiei Internationale a Preşedinţilor de Universităţi – IAUP (1994–1996).

Distins cu Premiul Academiei Române (1980); Palmas Academicas Marele Colan de Aur, conferit de Academia Braziliană de Litere, Rio de Janeiro (2000); medalii de aur şi onorifice ale Universităţii Comenius din Bratislava; Universităţii Caroline din Praga şi Universităţii din Sao Paolo; Medalia Arthur Bertrand, acordată de Academia de Ştiinţe, Institut de France; medalii conferite de Institutul Naţional de Ştiinţe şi Arte din Franţa, Universitatea Paris–Sorbonne şi Universitatea din Amsterdam; Premiul Omul de Stat European al Anului (1998), New York; Premiul Asociaţiei Barourilor Americane, Atlanta; Premiul Aristide Calvani, Paris; Premiul Centrului Democratic, Washington; Premiul European Coudenhove – Kalergi, Berna.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri