Caută
Close this search box.

FOTO. Planul murdar al suedezilor de a elimina „Arena Națională” și Bucureștiul de la Euro 2020. Vor ei meciurile pe „Friends Arena!”

Președintele federației suedeze de fotbal, Karl-Erik Nilsson, aruncă în aer turneul final EURO 2020. Iar declarațiile înalt oficialului suedez nu au vreo legătură cu calificarea deja a Suediei în dauna României, ci cu organizarea de către țara noastră, în speță de București, a patru meciuri de la turneul continental din vară. „Nu îndrăznesc să sper că vom primi noi meciuri acasă la EURO, dar, dacă ni se va oferi ocazia, Friends Arena e întotdeauna gata”, spune Nillson într-o declarație pentru Expressen. Ne putem teme că UEFA ne va lua meciurile de la EURO? Ce șanse au suedezii? Ce se va întâmpla cu meciurile de pe Arena Națională? La aceste întrebări vom primi răspunsuri curând. Până atunci, în lumina noii declarații venite de la Stockholm, FANATIK a pus cap la cap tot ce s-a întâmplat înaintea, în timpul și după meciul România – Suedia. Iar detaliile ne duc spre un scenariu uluitor: putem avea în față un plan nebun, prin care principalul scop al suedezilor a fost, de fapt, să forțeze printr-o minune, mergând pe placa stricată și falsă a rasismului fanilor români, să ia Bucureștiului organizarea EURO 2020 și s-o mute la Stockholm!

„Friends Arena” din Solna a candidat în 2014, dar nu a fost aleasă. „Arena Națională” din București a câștigat atunci! Ăsta să fie motivul?

Puțină lume își mai amintește că, în 2014, în momentul în care a fost anunțată lista posibilelor gazde la Euro 2020, Suedia și-a depus candidatura pentru pachetul standard de meciuri, trei partide în grupe și una în optimi. Era vorba despre Friends Arena din Solna, dar Suedia a fost eliminată. În schimb „Arena Națională” din București a fost aleasă printre cele 12 orașe-gazdă, exact pentru pachetul pentru care a aplicat și Suedia.

Ce fac nordicii acum? Cer prin declarația președintelui forului suedez tocmai ca „Friends Arena”, dacă UEFA ar găsi vinovați fanii români de rasism și s-ar dovedi probleme serioase la București, să primească ce au ratat acum 5 ani. Și nimic nu pare întâmplător. Iar declarația lui Nilsson vine ca o lovitură decisivă care să fie ultima piesă în puzzle-ul la care oficialii nordici, jucătorii, dar în primul rând presa suedeză au „muncit” cot la cot în ultimele săptămâni.

Episodul 1. 17 octombrie, la două zile după România – Norvegia. Șeful securității naționalei Suediei: „Fotbalul românesc e afectat de rasism și violență!”

Să detaliem episoadele pas cu pas, iar concluzia finală nu pare ceva SF, ci un scenariu pe care românii nu l-au mirosit, dar care poate fi oricând valabil. Putem spune că episodul-pilot a fost regizat de „frații” lor norvegieni, care s-au plâns de tratamentul la care au fost supuși de 30.000 de copii la meciul de la București, ce trebuia să se dispute cu porțile închise. La două zile după acel 1-1, cu o lună înainte de România – Suedia, șeful securității naționalei suedeze a dat „startul”.

Ce scria Aftonbladet atunci: „Pe 15 noiembrie, nu vor mai fi copii în tribune, vor fi fani. Iar România, ca multe alte țări europene, se confruntă cu violența și rasismul. De aceea a fost pedepsită”

Nu există un pericol concret, dar riscul violenței e crescut. Vom avea între 1.000 și 1.500 de fani la București. Programul lor va fi plănuit cu mare grijă, ținând cont că fotbalul românesc e afectat de rasism și violență. Nu există un pericol concret, dar riscul violenței e crescut. Nu e o coincidență că au fost pedepsiți și ar fi trebuit să joace cu porțile închise. Știm că au fost probleme în trecut cu violența împotriva cluburilor și naționalelor oaspete. Colaborăm strâns cu poliția”, a declarat Martin Fredman.

Episodul 2. 12 noiembrie. Aflați în cantonament în Cipru, selecționerul și jucătorii suedezi trimit „rachete” spre București: „Acționăm imediat dacă auzim ceva”

Partida de pe Arena Națională, disputată pe 15 noiembrie, a fost pregătită de suedezi printr-un cantonament scurt în Cipru, în primul rând pentru vremea prietenoasă. Cu trei zile înainte de partidă, selecționerul Janne Andersson și căpitanul Andreas Granqvist în principal au pregătit terenul aterizării la București, trimițând câteva mesaje fără echivoc.

“Dacă vor fi colegi de echipă care nu vor dori să mai continue meciul, în calitate de căpitan, voi avea o discuţie cu arbitrul” – Andreas Granqvist, căpitanul Suediei

Vom acţiona dacă vom auzi ceva din tribune. Vrem să respectăm regulamentele, aşa că arbitrul va decide ce se va întâmpla în cazul unor atacuri, conform regulilor UEFA. Federaţia noastră a fost în contact cu UEFA şi cu FRF în ultimele zile. Suntem siguri că acest meci este privit cu foarte mare seriozitate de către forul continental”, a declarat Janne Andersson în cantonamentul din Insula Afroditei.

Episodul 3. 14 noiembrie, la sosirea suedezilor în România. „Vrem securitate suplimentară. În tranzit, la hotel, la stadion”

Provocările au continuat în momentul în care naționala Suediei a ajuns la București, cu o zi înainte de meciul de pe „Arena Națională”. Probabil că se urmăreau toți pașii pe care i-au stabilit împreună cei din delegația oaspeților. Janne Gustavsson, din departamentul de securitate al naționalei suedeze, a mai aruncat o „grenadă”.

Ce a scris Fotbollskanalen: „România a jucat în trecut fără spectatori din cauza rasismului din tribune, dar și a altor lucruri. UEFA a pedepsit România pentru că fanii au aruncat cu pietre, au aprins petarde

Dorim securitate suplimentară în jurul hotelului și la stadion, dar și în jurul băncii noastre de rezerve. Există informații că au fost probleme în România și nu putem ignora aceste lucruri. Vrem să lucrăm preventiv pentru ca nimeni să nu intre în hotel sau în autocar. Provocarea este să-i facem pe români să înțeleagă ce vrem. Să fie clar: ne dorim mai mulți agenți de pază și polițiști în momentele de tranzit, la hotel si la stadion”, a declarat Gustavsson.

Episodul 4. 15 noiembrie, dimineața meciului, la plimbarea suedezilor: „Ne îmbrăcăm civili, să nu provocăm!”

Un alt moment controversat s-a petrecut cu câteva ore înainte de meci, chiar în dimineața întâlnirii. Selecționerul Janne Andersson i-a scos pe jucătorii săi la tradiționala plimbare din ziua meciului și a oferit declarații incredibile pentru postul de televiziune TV4, explicând de ce el și elevii săi s-au plimbat în civil prin București, capitala României, membru UE.

Este o  metodă prin care ne putem proteja. Nu mă simt amenințat, dar decizia de a ne îmbrăca în civil la plimbarea oficială ne aduce mai multă liniște. Chiar dacă nu simțim amenințări, nu se știe niciodată ce ți se poate întâmpla. Ne îmbrăcăm în civil ca să nu provocăm”, a spus Andersson.

Episodul 5. 15 noiembrie. Ziariștii suedezi au cerut reporterilor FANATIK să le traducă bannerele. Nu-i interesa jocul, ci doar ce e în tribune!

Iar la stadion s-au petrecut alte episoade care duc, logic, în aceeași direcție. Suedezii nu au fost interesați decât de „potențialul” rasist al fanilor români și mai puțin de ce se întâmplă pe gazon. Doi dintre reporterii FANATIK prezenți pe „Arena Națională” au avut locuri la masa presei exact pe rândul cu cei 18 ziariști de presă scrisă din Suedia.

Rasismul este un subiect foarte dezbătut în Europa în aceste zile. Știm că au fost incidente la București, însă nu știam de ce ați avut terenul suspendat cu Norvegia. Probabil s-a interpretat și în Suedia greșit, mai ales că am aflat că ultrașii galeriei au creat probleme la ultimele meciuri” – Therese Stromberg de la publicația Expressen, pentru FANATIK

Uimirea cea mare a fost că aceștia nu erau aproape deloc interesați de meci. Fotografiau non-stop tribunele, înregistrau audio și video, iar când apăreau bannere ale fanilor tricolori ne rugau imediat să le traducem mesajele. Făceau rapid poze și le trimiteau în redacții. Unii nici nu au văzut golurile, pentru că preocuparea era cu totul alta. Români, rasism, suspendare, violență. Probabil doar aceste lucruri le aveau pe ordinea serii. Pentru asta au venit se pare la București!

Episodul 6. 15 noiembrie. Alexander Isak s-a „trezit” abuzat rasist. Intrase, probabil, doar să-și joace rolul!

Și a urmat Perla Coroanei, să spunem așa, „cazul Alexander Isak”. Un caz care dă impresia că este o altă parte a scenariului nebun, tocmai pentru ca delegația oaspete să aibă „la dosar” și un exemplu clar al unui fotbalist de culoare care a fost abuzat rasial în România.

Intrat în minutul 78 în locul lui Markus Berg, Isak s-a oprit peste două minute din alergat și a mers la arbitru să-i spună că a auzit ceva în tribună. Orsato, pus în gardă de ceea ce ar putea fi mai grav, a făcut un prim apel către crainicul arenei pentru ca fanii români să înceteze ceva ce, sincer, nu s-a auzit. Dar Isak își jucase rolul, era deja „erou”. I-a zis italianului că nu vrea să se oprească meciul, iar la final îi ruga pe ziariștii români să dea și el declarații despre incident. Era nevoie de cât mai multe probe pentru planul suedez, probabil!

Două întrebări clare pentru „cazul Isak”: 1. De ce „rasiștii” fani români nu l-au fluierat și abuzat niciun moment pe Quaison, jucătorul de culoare al Suediei care marcase pentru 2-0 și au „așteptat” 80 de minute ca să facă acest lucru cu nou-intratul Isak? 2. De ce nu există nicio dovadă audio sau video cu scena pe care o incriminează Isak și doar ce a scris Orsato după dialogul cu jucătorul lui Sociedad?

L-am întrebat pe arbitru dacă a auzit ce mi se striga și după câteva minute a oprit meciul. A zis că oprește de tot meciul dacă se mai întâmplă, iar eu i-am spus că nu e nevoie. Au fost scandări rasiste, iar așa ceva nu ar trebui să se întâmple în fotbal!” – Alexander Isak

Ce a scris presa internațională după România – Suedia: „Josnicul abuz rasist al fanilor români”

Iar nebunia după meciul de la București s-a revărsat din acea noapte de vineri spre sâmbătă în presa internațională. Asemenea atacuri departe de realitate nu pot fi explicate decât dacă vrei să eludezi complet ce ai văzut și ce s-a întâmplat pe „Arenă”.

UEFA a anunțat că a deschis o procedură disciplinară privind evenimentele de la meciul România – Suedia. Poate avea legătură cu a disputa eventuala finală din barajul de Liga Națiunilor fără spectatori. Dar, sperăm, nicio legătură cu organizarea la București a meciurilor programate la EURO 2020. Nilsson, șeful fotbalului suedez, a scos și ultima „mitralieră”. Declarația din primele rânduri… „Nu îndrăznesc să sper…” E periculos ce face Nilsson, care mai are o funcție care ne facem să trepidăm… E prim-vice UEFA! Rămânem fără EURO?

  • 4 meciuri va găzdui „Arena Națională” la turneul final european de vara viitoare: 3 în faza grupelor și unul în optimile de finală
  • 26 martie 2020 este data la care naționala României va disputa semifinala barajului de Liga Națiunilor, adversarul (Scoția sau Islanda) urmând să fie stabilit vineri, 22 noiembrie

Meciul Suediei de la București a fost oprit după după josnicul abuz rasist al fanilor români la adresa atacantului Alexander Isak” – The Sun

Abuz rasist la adresa lui Isak în România – Suedia. Bucuria calificării Suediei la Euro 2020 a fost stricată de abuzul rasist la adresa atacantului, în momentul în care a fost introdus pe teren în minutul 78, în locul lui Marcus Berg” – Euronews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri