Caută
Close this search box.

Îngrijirea persoanei vârstnice, politici europene pentru 30 de ani. În România, îmbătrânirea populației nu preocupă autoritățile

Recent, s-a desfăşurat la Bruxelles conferinţa ”Vision for Long-Term Care în Europe”, unde s-au abordat teme referitoarele la politicile sociale a vârstnicilor.

Manifestarea sa desfăşurat sub auspiciile European Ageing Network.

Delegaţia României a fost formată din Cerasela Maria MĂCIUCĂ – preşedinte Asociaţia Directorilor Instituţiilor pentru Vârstnici (A.D.I.V.) si director la Caminul pentru Persoane Varstnice ”Nicolae Cajal”, Monika CARACUDA, vicepreşedinte A.D.I.V. și Mirela FIŢA , psihoterapeut.

Astfel, la nivel european au fost creionate directiile strategiei de îngrijire a persoanei vârstnice pe termen lung până în 2030.

Cersela Măciucă, și Mirela Fita – ADIV România

Considerăm că pentru instituţiile de profil ale statului român precum şi pentru ong-urile care au preocupări în domeniu, întreaga manifestare a reprezentat o provocare, un schimb de experienţe folositoare şi o dovadă clară a politicilor sociale care vizează persoanele vârstnice la nivelul fiecărui stat European.
România este şi în acest domeniu la început de drum şi ar fi bine ca toate autorităţile statului care au tangenţă cu acest domeniu să se gândească dacă suntem în stare să gestionăm segmentul important din prezent şi viitorul apropiat al populației îmbătrânite”, a declarat Cerasela Maria Măciucă, președinte ADIV România.

ADIV România intenționează să organizeze o conferință cu participare internațională pentru a dezbate politica socială în asistența și îngrijirea vârstnicului din România.

Într-un an electoral atât de bogat cred că a venit timpul ca marii noştri politicieni să se aplece asupra problemelor părinţilor şi bunicilor lor care reprezintă un segment năpăstuit al societăţii şi care nu se bucura de atenţia cuvenită.
Am ajuns în situaţia ca bunicii care s-au ocupat de creşterea copiilor lăsaţi în grija lor de către părinţi plecaţi la muncă în străinătate, odată cu trecerea timpului să ajungă şi ei abandonaţi de copiii şi de nepoţii care între timp au crescut. E o nedreptate care nu poate genera decât suferinţă”, a declarat Cerasela Măciucă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri