Caută
Close this search box.

Mărturia unui angajat al Ambasadei SUA la Kiev despre posibila implicare a lui Trump în Ucrainagate

donald Trump

Un diplomat american a declarat, în cadrul unei audieri cu uşile închise în Congres, că a auzit o conversaţie telefonică ce ar putea dovedi implicarea directă a lui Donald Trump în presiunile exercitate asupra Ucrainei pentru ca aceasta să declanşeze o anchetă asupra unuia dintre rivalii săi politici.

David Holmes, angajat al ambasadei SUA la Kiev, a evocat o conversaţie la care a asistat pe care ambasadorul american pe lângă Uniunea Europeană Gordon Sondland ar fi avut-o cu Donald Trump într-un restaurant din capitala Ucrainei.

Această discuţie ar fi avut loc pe 26 iulie, a doua zi după apelul controversat în cadrul căruia Trump i-a cerut omologului său ucrainean Volodimir Zelenski să declanşeze o anchetă asupra democratului Joe Biden, bine plasat pentru a-l înfrunta în alegerile prezidenţiale din 2020.

Potrivit unei copii a declaraţiei lui Holmes de vineri, obţinută de CNN, Sondland i-ar fi spus miliardarului republican că îl are pe Zelenski în buzunar.

„Deci va face ancheta asupra lui Joe Biden?”, ar fi întrebat atunci Trump, căruia i s-a răspuns că preşedinte ucrainean este gata să facă tot ce i s-ar cere.

David Holmes a spus că nu a luat notiţe de la această conversaţie, dar a dat asigurări că îşi aminteşte cu claritate că vocea lui Trump era „foarte puternică şi recognoscibilă”.

Mărturia sa ar putea da o lovitură argumentelor republicanilor, potrivit cărora opoziţia democrată nu dispune decât de o probă directă în ancheta vizându-l pe Donald Trump: stenograma convorbirii cu Zelenski despre care miliardarul republican a spus că a fost perfectă.

Celelalte audieri de martori în acest dosar au conturat existenţa unei diplomaţii paralele cu Ucraina, orchestrată de evocatul personal al lui Donald Trump, Rudy Giuliani, notează AFP.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri