Caută
Close this search box.

Memorandumul 5G semnat între România și SUA a fost desecretizat după după eșecul licitației

Memorandumul privind securitatea rețelelor 5G, semnat în data de 20 august între Guvernele României și SUA, a fost desecretizat și publicat în data de 1 noiembrie pe site-ul Ministerului Comunicațiilor, după eșecul organizării în acest an a licitației 5G, scre Hotnews.ro.

În programul PNL de guvernare unul dintre principalele aspecte este ca licitația 5G să se aibă loc cu respectarea condițiilor Memorandumului 5G semnat între România și SUA.

Publicarea documentului a fost anunțată de ministrul interimar al Comunicațiilor, Alexandru Petrescu, într-un răspuns către un text publicat pe blogul său de analistul telecom Nicolae Oacă și după ce, președintele ANCOM, Sorin Grindeanu, a spus recent către media că documentul are un regim strict secret.

Memorandumul nu spune nimic despre „evitarea riscurilor de securitate care însoțesc investițiile chineze în rețelele de telecomunicații 5G” așa cum se arăta în declarația comună semnată în 20 august de președintele României, Klaus Iohannis și cel al SUA, Donald Trump, formulările din Memorandum lăsând cumva ca acest mesaj să se citească printre rânduri.

În Memorndum se vorbește despre nevoia de securitate a rețelelor 5G (a cincea generație de comunicații wireless) ca punct vital pentru prosperitatea și securitatea națională a celor două state, în condițiile în care această tehnologie va fi la baza a numeroase noi aplicații, inclusiv servicii critice către populație.

În mod concret, Guvernul României și al SUA susțin însă nevoia respectării unor criterii criterii de evaluare riguroasă care ar trebui făcută furnizorilor de tehnologie 5G.

Astfel, evaluarea riguroasă a furnizorilor ar trebui să includă următoarele elemente:
– Dacă furnizorul este, în lipsa pârghiilor juridice, sub controlul Guvernului unui alt stat
– Dacă furnizorul are o structură a acționariatului transparentă
– Dacă furnizorul are o istorie de comportament corporatist etic și este supus unui regim juridic care impune practici corporatiste transparente.

Este important de văzut cum va fi implementat în perioada următoare acest Memorandum 5G, al cărui scop, în opinia exprimată în 5 septembrie de Gordon Sondland, Ambasadorul SUA la UE, este ca România să devină ‘liberă de Huawei'”.

Declarația oficialului american a stârnit reacția gigantului chinez care a catalogat afirmațiile ca pe „o acțiune motivată politic împotriva Huawei și o interferare în zona mediului de afaceri al României.”

„Guvernul SUA atacă Huawei de foarte multă vreme, însă fără a oferi dovezi solide care să justifice acest comportament. Fără implicarea Huawei, rețelele SUA vor continua să fie de o calitate inferioară comparativ cu cele europene, deși sunt de trei ori mai costisitoare”, au precizat reprezentanții Huawei. Citește textul integral

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri