Judecatoria Sectorului 5 a anulat o amenda pentru injurii aduse pe Facebook unui ofiter din Jandarmerie pe motiv ca postarea era setata „doar pentru prieteni”, nu pentru „public”. Decizia nu este definitiva, Directia Generala de Jandarmi a Capitalei contestand-o la Tribunalul Bucuresti.

In urma cu cateva luni, Jandarmeria l-a amendat cu 1.000 lei pe Cristian Mihai Dide pentru un mesaj ironic postat pe Facebook la adresa unui ofiter din cadrul UM 0575. Cateva luni mai tarziu, instanta a anulat amenda si a motivat ca postarea pe reteaua de socializare era setata „doar pentru prieteni”, nu pentru „public”.

Magistratii au explicat ca postarea de pe Facebook a fost distribuita in mediul online doar catre persoanele pe care barbatul le are adaugate in lista de prieteni virtuali si nu in mod public.

„Acest lucru inseamna ca nu poate fi accesata de orice persoana ce foloseste un motor de cautare pe Internet, ci doar de persoanele din lista mentionata si, eventual, de prietenii acestora din urma”, explica Judecatoria Sectorului 5, citata de ziare.com.

„De asemenea, fapta nu a fost comisa intr-o adunare sau reuniune de mai multe persoane care, in opinia instantei, nu poate fi reprezentata efectiv de persoanele aflate in lista de prieteni virtuali ai petentului, neputandu-se nici verifica in ce masura acestea au accesat reteaua de socializare in acelasi timp pentru a vedea postarea petentului si a constitui astfel o adunare sau reuniune de persoane”, mai motiveaza instanta.

Totul a inceput pe 14 noiembrie 2018, atunci cand Mihai Dide, presedintele asociatiei „Evolutie in institutie”, posteaza pe Facebook o fotografie cu un ofiter de jandarmi care era la un eveniment.

„Cap de p***, locotenent Mihai Nita, a venit el cu ideea sa mearga prin scoli si sa le spuna ce tari sunt jandarmii. Teapa pro***, voi merge si eu pe stadioane ca sa le spun ce trebuie sa faca, ca sa te trimitem la munca”, scria Dide.

Desi postarea nu era publica, fiind setata doar pentru prietenii din reteaua sociala, jandarmii fac un proces-verbal si-l amendeaza pe Dide, motivand ca prin acest mesaj s-ar fi lezat onoarea si demnitatea locotenentului si implicit a institutiei Jandarmeriei Romane.

Dide a contestat decizia. El a spus ca a participat la protestul din 10 august din Piata Victoriei, unde a vazut ca angajatii Jandarmeriei ar fi recurs la simularea unor actiuni violente pentru a putea discredita adunarea publica si a o reprima.

„Mai presus de acest aspect, agentii paratei au intervenit disproportionat cu gaze lacrimogene si cu tunuri de apa, desi manifestul era preponderent pasnic.

Urmare a intamplarilor din data de 10 august 2018, de altfel, a fost inceputa urmarirea penala in rem pentru tragerea la raspundere a agentilor paratei care si-au executat abuziv sarcinile de serviciu”, explica Dide de ce avut aceasta postare.

Potrivit acestuia, locotenentul Mihai Nita ar fi fost unul dintre cei mai agresivi jandarmi la adunarea publica din data de 10 august 2018.

Dide a sustinut ca procesul-verbal este nelegal si netemeinic. El a invocat gresita interpretare a jurisprudentei Inaltei Curti de Casatie si Justitie, privitoare la caracterul public al retelelor de socializare.

„Premisa de la care porneste rationamentul instantei supreme este accesibilitatea potentiala la profilul public deschis pe o retea de socializare, utilizatorii putand transmite informatii catre un public larg si nedefinit, fara a controla accesul destinatarilor la informatia publicata. Or, aceasta premisa nu este incidenta in cauza”, sustine Dide.

El a explicat ca postarea este doar pentru prietenii din lista, nu pentru public, si a setat ca postarea sa fie accesibila numai persoanelor pe care le-a acceptat in lista de prieteni.

In plus, Dide a invocat exercitarea dreptului la exprimare libera prin intermediul mesajului postat pe contul propriu al retelei de socializare facebook, exercitare facuta in limitele prevazute de legea interna, in acord cu jurisprudenta internationala.

Dupa ce a analizat toate probele si pledoariile, instanta a aratat ca, in ce priveste contraventia, textul de lege spune ca fapta trebuie savarsita „in public”.

„Cu toate acestea, insa, instanta observa ca, intre elementele constitutive ale contraventiei retinute in sarcina petentului, se distinge conditia ca fapta sa fi fost savarsita in public, conditie pe care o apreciaza ca fiind neindeplinita in prezenta cauza”.

27 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

9 + 4 =