Caută
Close this search box.

Peste 11.000 de cazuri noi de cancer pulmonar în România, anul trecut

Peste 11.000 de români au fost diagnosticați, în 2018, cu cancer pulmonar. 8000 dintre aceștia sunt bărbați. La nivel național, cancerul pulmonar este principala cauză de mortalitate oncologică. În lume, la fiecare 18 secunde, în lume, o persoană își pierde viața din cauza cancerului pulmonar, afecțiune care provoacă cele mai multe decese dintre toate tipurile de cancer. Deși specialiștii depun constant eforturi pentru informarea despre factorii de risc, cancerul pulmonar continuă să fie o problemă majoră de sănătate la nivel mondial. Anual, în lume, un oraș de mărimea Bucureștiului dispare din cauza cancerului pulmonar.

În luna de conștientizare a luptei împotriva cancerului pulmonar, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer în parteneriat cu Societatea Română de Pneumologie lansează campania ”Inspiră speranță” pentru a atrage atenția asupra importanței diagnosticării în stadii incipiente a cancerului pulmonar. De asemenea, pacienți care au supraviețuit acestui tip de cancer, dar și aparținători transmit mesaje de încurajare celor ce luptă cu această boală.

În România, în anul 2018, potrivit GLOBOCAN (Global Cancer Observatory), au apărut 11.340 de cazuri noi de cancer pulmonar, dintre care peste 8.000 în rândul bărbaților. La nivel național, cancerul pulmonar este principala cauză de mortalitate oncologică, aproximativ 10.277 de persoane pierzându-și viața din acestei afecțiuni.

”Este o inițiativă foarte importantă a Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România. Supraviețuirea în cancerul pulmonar este în creștere și, de aceea, acest proiect-manifest are ca obiectiv dublarea supraviețuirii la 5 ani în cancerul pulmonar până în anul 2025. De asemenea, vrem să transmitem mesaje de speranță pentru toți pacienții diagnosticați cu acest tip de cancer. În plus, tragem un semnal de alarmă în ceea privește diagnosticarea cancerului pulmonar la timp. Dintre toate formele de cancer care există, acesta face cele mai multe victime în țara noastră. Evoluează rapid, iar prognosticul este unul nefavorabil tocmai din cauza depistării în stadii tardive. Cei mai mulți pacienți ajung la medic, din păcate, atunci când nu se mai poate face nimic. De aceea, avem nevoie de sprijinul autorităților. Cancerul pulmonar trebuie să fie o prioritate pe agenda Ministerului Sănătății. Avem nevoie de o strategie eficientă de prevenție, de depistare precoce, tratament și monitorizare a acestui tip de cancer.”, spune Cezar Irimia, președinte FABC.

Diagnosticul pus la timp poate salva viața, spune medicul oncolog Daniela Vasile. Potrivit acesteia, fumătorii, persoanele care au rude cu boli pulmonare și cei care sunt expuși profesional la noxe trebuie să-și facă anual o evaluarea la specialist.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri