Caută
Close this search box.

Se licitează cizmele lui Napoleon Bonaparte

O pereche de cizme care i-ar fir aparținut împăratului Napoleon Bonaparte va fi scoasă la licitație în Paris, Franța. Prețul perechii de încălțăminte este estimat la suma de 80.000 de euro.

Cizmele ar fi fost purtate de către liderul politic francez în timp ce se afla în exil pe insula Sfânta Elena din Oceanul Atlantic, după înfrângerea de la Waterloo, din 18 iunie 1815.

„Este dificil de separat aceste cizme de imaginea pe care o avem despre Napoleon. Este parte dintr-un simbol, unul universal în prezent, este un lucru extraordinar să vindem acest tip de articol astăzi. Imaginea lui Napoleon în lume este binecunoscută: pălăria, cizmele și poate tunica”, a explica Alexandre Giquello, coordonatorul licitației.

Cizmele au intrat în posesia celui care i-a fost companion lui Napoleon Bonaparteîn ultimele zile din viață, marele mareșal Bertrand. Ulterior i-au fost oferite artistului Carlo Marochetti pentru a le folosi la realizarea unei sculpturi a împăratului, destinată a fi instalată la mormântul acestuia. Fiul lui Marochetti i-a oferit cizmele, la începutul secolului al XX-lea, senatorului francez Paul le Roux, iar familia acestuia a decis să scoată la vânzare cizmele

Liderul francez a decedat la vârsta de 51 de ani, pe 5 mai 1821. Moartea sa nu are o cauza singură, în acest caz există două teorii: a fost otrăvit cronic cu arsenic sau a decedat în urma cancerului la stomac.

Napoleon Bonaparte s-a născut la 15 august 1769, în Ajaccio,Corsica. Acesta a fost cel mai important om politic şi militar după Revoluţia franceză. Printre cele mai răsunătoare victorii ale sale se numără cele de la Arcole, Piramide, Marengo, Austerlitz, Jena, Friedland, Wagram. De asemenea, Napoleon a revoluţionat sistemul juridic, politic şi economic din Franţa, prin Codul civil şi Codul Comercial. Codul civil francez, supranumit „Codul Napoleon”, este încă în vigoare în Franţa şi constituie piatra de temelie a libertăţilor civile contemporane, majoritatea statelor europene adoptând un cod civil după modelul francez în decursul secolului al XIX-lea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri