Caută
Close this search box.

Surse. Procurorii Parchetului general vor la pensie după 20 de ani de lucru, beneficiu introdus de PSD în legile Justiţiei. Pensia e de peste 15.000 de lei

Procurorii Parchetului general au votat joi în majoritate, în adunarea generală, pentru menţinerea modificării legislative operate de PSD la legile Justiţiei privind pensionarea după doar 20 de ani de activitate, au declarat pentru G4Media.ro surse judiciare.

Procurorii au votat însă pentru desfiinţarea Secţiei Speciale. Un vot similar au dat azi şi procurorii DIICOT. 113 dintre ei au votat pentru pensionarea după 20 de ani de activitate, în vreme ce doar 57 au optat pentru abrogarea modificării legislative operate de PSD.

Adunările generale în instanţe şi parchete au avut loc în urma cererii ministrului Justiției, Cătălin Predoiu, de a-şi preciza poziţia în chestiunile controversate din sistemul judiciar.

Pensionarea după doar 20 de ani de activitate este atractivă pentru procurori. Pe legea nouă, care ar urma să intre în vigoare la începutul anului viitor, un magistrat ar putea să iasă la pensie la 20 de ani vechime în profesie, fără să aibă vârsta de pensionare de 60 de ani. Pe legea în vigoare, magistratul poate să iasă la pensie abia la 25 de ani vechime în profesie, tot fără să aibă vârsta de pensionare de 60 de ani.

De asemenea, pe legea nouă, pensia specială se calculează la 80 la sută din salariul brut, plus sporurile din ultima lună de activitate. Pe legea în vigoare, pensia e 80 la sută din media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni de activitate înainte de data pensionării, fără sporuri. Or, la începutul anului trecut, ca urmare a revoluţiei fiscale a PSD, salariul brut a crescut foarte mult.

De exemplu, au explicat sursele G4Media.ro, un procuror DIICOT – cu un salariu net de 15.000 de lei – are un salariu brut de peste 20.000 de lei şi ar putea ieşi cu o pensie de 18.000 de lei, fără să mai punem la socoteală şi eventualele sporuri din ultima lună.

Potrivit surselor G4Media.ro, din cei 255 de procurori ai DIICOT, mai bine de jumătate, în jur de 130 au acum peste 20 de ani vechime sau vor împlini în acest an. Prin urmare, mai mult de jumătate dintre procurorii DIICOT ar putea ieşi la pensie dacă intră în vigoare modificările la statutul magistraţilor.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri