Caută
Close this search box.

The Economist: România are cel mai slab sistem de sănătate din Europa

Sistemul de sănătate din România, cel mai slab din UE, se luptă pentru a se reforma, iar creșterea salariilor și încercările de diminuare a corupției pot fi considerate un început, potrivit unei analize The Economist.

„Avem salarii mari, nu avem nevoie de mită. Lăsăm corupția să sufere, vă vom vindeca”, scrie pe un afiș aflat la intrarea în Spitalul de Urgență din Slatina, au aflat jurnaliștii de la The Economist.

Lucrurile însă nu stau chiar așa, au constatat jurnaliștii.

Obiceiul de a oferi mită pentru a primi îngrijire medicală este adânc înrădăcinat în România. Îngrijorătoare sunt și sumele mari de bani gândite a fi spălate prin tranzacții cu furnizorii de echipamente și consumabile din spitale. The Economist amintește cazul Hexi Pharma, din anul 2016, când s-a descoperit că firma care furniza dezinfectanți către nu mai puțin de 350 de spitale publice îi dilua semnificativ cu apă.

Șpaga din spitale, infecțiile intraspitalicești și investițiile insuficiente reprezintă principalele 3 probleme la care românii se gândesc atunci când este vorba despre sistemul sanitar, arată un sondaj realizat de Biroul de Cercetări Sociale în perioada 9-16 februarie 2019. Doar 9% dintre români credeau la acel moment că PSD va construi 8 spitale regionale, așa cum a promis în programul de guvernare, în timp ce 66% nu credeau că acest lucru se va întâmpla, iar 30% spuneau că nu știu, potrivit sondajului.

Principalele probleme ale sistemului sanitar din România, în viziunea participanților la sondaj, sunt: șpaga din spitale (24%), infecțiile intraspitalicești și diversele epidemii (20,1%), investițiile insuficiente în sănătate (12,8%), lipsa personalului calificat (11,5%), lipsa dotărilor medicale (11,1%), slaba organizare a instituțiilor medicale (7,5%) și lipsa prevenției (6,5%).

Citește și: Peste 100.000 de români au votat în DIASPORA. Unde a votat Kovesi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri