Caută
Close this search box.

Tudorel Toader, o nouă țintă a lui Orban. Ce-i pregătește noul premier fostului ministru al Justiției

tudorel-toader

Cabinetul Orban ia în calcul formularea unei solicitări pentru a-l retrage pe fostul ministru al Justiției Tudorel Toader din calitatea de reprezentant în Comisia de la Veneția, au declarat surse politice, pentru Mediafax.

Executivul analizează în prezent această posibilitate, au adăugat sursele citate.

De asemenea, o organizație nonguvernamentală din Iași îi cere lui Ludovic Orban retragerea lui Tudorel Toader din Comisia de la Veneția. Reset Iași invocă faptul că activitatea fostului ministru al Justiției a fost în „totală contradicție cu principiile, valorile, statutul și chiar recomandările Comisiei”.

Reprezentanții ONG susțin că au adresat în februarie 2019 o scrisoare către Comisia de la Veneția, în care au descris măsurile luate de fostul ministrul al Justiției. Ei au întrebat, printre altele, ce măsuri poate lua Comisia de la Veneția în cazul în care unul dintre membrii săi „acționează contrar Statutului”, dacă îl mai consideră calificat și în ce condiții poate fi exclus sau revocat un membru al Comisiei.

În răspunsul primit se arăta că este sarcina statului membru să se asigure că un membru individual îndeplinește criteriile definite în Statutul Comisiei.

Organizației i s-a răspuns, totodată, că nu există nicio procedură în virtutea căreia Comisia să poată excludă sau să suspende un membru, însă, potrivit Regulamentului de procedură, un membru nu poate vota pe o speță care vizează țara care l-a desemnat.

Retragerea lui Tudorel Toader ar putea fi făcută în decembrie, când are loc următoarea reuniune anuală a Comisiei de la Veneția, spun reprezentanții organizației.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri