Caută
Close this search box.

Un corp CIUDAT de gheață, albastru, care a străpuns un acoperiș, e analizat la Universitatea Cuza din Iaşi

Un corp de gheaţă de 1 Kilogram, albastru – care a străpuns acoperişul şi plafonul unei case din Târgu Frumos – a devenit subiect de studiu pentru cercetătorii de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (UAIC).

Silviu Gurlui, de la Facultatea de Fizică din cadrul UAIC, a declarat că aceasta este una dintre cele mai mari bucăţi de gheaţă care cade din atmosferă la sol.

„Marţi am fost anunţat că în Târgu Frumos a căzut un corp neobişnuit, foarte mare, de până la un kilogram, şi diametru de 20 de centimetri.

Şi culoarea era neobişnuită – un albastru intens. Acest corp a căzut peste o locuinţă, foarte aproape de proprietar. Este un corp neobişnuit. Nu exclud cauzele naturale, dar şi cele antropice. Acest corp de gheaţă este sub analiză de laborator.

Voi reveni cu un punct clar după efectuarea analizelor de laborator. În momentul de faţă a fost recuperat un fragment de 400 de grame şi cu un diametru de cel puţin 10 centimetri. El a fost mult mai mare.

A avut o viteză foarte mare, masa a fost mare, iar impactul a fost atât de violent, încât a spart acoperişul ranforsat şi un plafon de o duritate foarte mare”, a declarat, pentru Agerpres, Silviu Gurlui.

Potrivit acestuia, corpul de gheaţă a fost recuperat de localnicul din Târgu Frumos şi pus în congelator, ulterior el fiind dus şi depozitat la Facultatea de Fizică şi este ţinut la o temperatură de până la -10 grade Celsius.

„Culoarea acestui bulgăre de gheaţă, albastru intens, este destul de ciudată.

Spre exemplu, bucăţi de grindină comparabile cu ceea ce a căzut în Târgu Frumos au fost înregistrate prin anul 2010 în SUA, având aproximativ 500 de grame în greutate şi 20 de centimetri în diametru.

Avea însă o culoare albă, o culoare obişnuită, rezultată dintr-un proces natural de formare a grindinei când condiţiile meteorologice favorizează creşterea pe înălţime a formaţiunii.

Eu sunt într-o fază de cercetare atât a compoziţiei chimice, cât şi a unor proprietăţi legate de structură, de formare. Nu exclud vreun scenariu privind originea sa. (…) Am colaborări diferite în Iaşi şi în afară şi voi solicita ajutorul colegilor acolo unde se impun măsuri complementare celor făcute de mine”, a mai spus Silviu Gurlui.

FOTO: Agerpres

El a adăugat că este un corp extrem de ciudat, iar dacă ar fi lovit o persoană, cu siguranţă i-ar fi provocat răni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri