Un mesaj distribuit duminica trecută, într-un grup de WhatsApp, cu titlul „Regina a murit în această dimineață”, a provocat un şir imens de fake-news, având legătură cu un exerciţiu militar al armatei britanice.

Mesajul, trimis de un oarecare „Gibbo”, a fost redistribuit de milioane de utilizatori pe rețelele sociale Facebook, WhatsApp sau Twitter.

„Regina a murit în această dimineață, în urma unui atac de cord, un anunț se va face mâine la ora 9:30 A.M, mâine vă prezentați în echipament de ceremonie, să aveți șosete și lenjerie intimă pentru două săptămâni, trusă de igienă personală”, se arăta în respectivul mesaj, potrivit Digi24.

Un jurnalist britanic de la o publicație locală a dezvăluit, în urma unui pont, că respectiva postare a avut legătură cu un exercițiu militar desfășurat exact în acea perioadă la baza militară din Yeovilton, Somerset.

Tema exercițiului era repetarea scenariului „London Bridge”, numele de cod al operațiunii care urmează a se declanșa în Marea Britanie în situația în care regina chiar moare.

Un purtător de cuvânt al Marinei Regale a confirmat că la respectiva bază s-a desfășurat, în acea periodă, un exercițiu militar în care s-a testat „mobilizarea personalului”.

Mesajul a fost postat într-un grup privat de WhatsApp, unde câțiva membri s-au arătat sceptici în legătură cu respectiva informație. Unul dintre aceștia a decis, totuși, să facă un „screenshot” și să reposteze mesajul în afara discuției din grup, provocând astfel „un fake news cât casa”, conform The Guardian.

Fotografia grupului de WhatsApp, care însoțea mesajul, era cea a unui organ sexual bărbătesc – un indiciu destul de clar că nu poate fi vorba de o știre serioasă. În ciuda acestui detaliu, „știrea” s-a răspândit cu repeziciune printre britanici.

Unul dintre „distribuitorii-cheie” ai „știrii” este, potrivit presei britanice, un fost parașutist, care, conștient că distribuie o glumă, a postat mesajul pe o pagină de umor de pe Facebook.

„Am realizat că situația scapă de sub control când am văzut cât de repede se răspândește acest mesaj”, a spus el.

Identitatea sursei primare „Gibbo” și dacă acesta e militar activ rămân, momentan, informații învăluite în mister.

 

76 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

9 + 4 =