S-a născut, la Botoşani, la 8 iulie 1933. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, Bucureşti (1960), după care a debutat ca actriţă la Teatrul de păpuşi Ţăndărică (1950). A colaborat cu Radiodifuziunea Română, la emisiunea ‘Teatru la microfon’ şi la Teatrul Radiofonic (1959-1985). De asemenea, a realizat emisiunea ‘Povestiri pe degete’ la Televiziunea Naţională (seriale cu păpuşi, 1958-1980).

Mai mult, a scris piese şi scenarii pentru teatrul de păpuşi şi a publicat în ziare şi reviste de specialitate articole despre estetica teatrului de păpuşi. A fost premiată în 1968 şi 1970 la Concursul Naţional de Dramaturgie, iar în 2001 a primit Diploma de Excelenţă pentru întreaga activitate la Festivalul Internaţional de Păpuşi de la Arad.

Marea actriță Brândușa Zaița Silvestru a primit Diploma de Merit pentru întreaga activitate de profesor la UNATC (2002), Premiul de Excelenţă în teatrul de marionete şi păpuşi UNITER (2002) şi Premiul de Excelenţă în arta animaţiei acordat de UNIMA România şi Teatrul Ţăndărică (2003). În decembrie 2002, i-a fost acordat Ordinul naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler, relatează Agerpres.

Cunoscuta și îndrăgita actriță Brânduşa Zaiţa Silvestru, figură marcantă a teatrului de păpuşi şi marionete, a murit sâmbătă, la vârsta de 86 de ani.

‘Aseară, doamna Brânduşa Zaiţa Silvestru a plecat într-o lume mai bună, mai dreaptă. Zâna păpuşilor, cum a fost denumită, vedetă în adevăratul sens al cuvântului, s-a dedicat teatrului de păpuşi din tinereţe şi i-a fost credincioasă peste 4 decenii. O să-mi lipsească convorbirile noastre zilnice, râsul nostru când se întrerupeau conversaţiile spunând că sunt ascultate. Chiar şi paharul de vin băut şi descântat la mesele copioase pe care le pregăteai. Drum lin spre stele!’, a scris Raluca Tulbure, fost secretar literar al Teatrului Ţăndărică, pe Facebook, conform stiripesurse.ro

155 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

7 + 8 =