Caută
Close this search box.

Acuzații grave: Iranul dezvoltă ”rachete balistice cu capacitate nucleară”

Iranul dezvoltă „rachete balistice cu capacitate nucleară”, încălcând o rezoluție a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, au afirmat Germania, Marea Britanie și Franța, într-o scrisoare comună adresată secretarului general al ONU, potrivit AFP.

Ambasadorii acestor țări la ONU cer secretarului general Antonio Guterres să informeze Consiliul în următorul său raport că activitatea Iranului în materie de rachete balistice este incompatibilă cu rezoluția Consiliului care aprobă acordul nuclear cu Iranul în 2015.

Această scrisoare este o „minciună disperată pentru a-și ascunde mizerabila incompetență în îndeplinirea minimului strict necesar al propriilor obligații”, a reacționat pe Twitter Mohammad Javad Zarif, șeful diplomației iraniene.

Această rezoluție prevede că Iranul nu trebuie să se implice în activități legate de rachete balistice concepute pentru a putea transporta arme nucleare.

Cele trei state europene invocă imagini difuzate pe rețelele sociale în 22 aprilie 2019 și care arată testarea unei noi versiuni a rachetei balistice cu rază medie de acțiune Shahab-3, care ar fi capabilă să transporte o armă nucleară.

Statele Unite, care s-au retras în 2018 din acordul cu Iranul, a acuzat Teheranul că încearcă să dezvolte rachete cu capacități nucleare. Țările europene nu au susținut atunci inițiativa Washingtonului, scrie Hotnews.ro.

Londra, Berlinul și Parisul citează și alte probe legate de dezvoltarea acestor rachete balistice, precum lansarea în 2 august 2019 de către rebelii Houthis din Yemen, susținuți de Iran, a unei Borkan-3, o „rachetă balistică cu propulsie lichidă, cu o rază de acțiune de circa 1.300 kilometri”.

Cele trei puteri evocă de asemenea lansarea, în 24 iulie 2019, a unei rachete balistice care ar fi parcurs peste 1.000 de kilometri și care ar fi putut fi „o rachetă Shahab-3 cu rază medie de acțiune”.

„Iranul continuă proliferarea tehnologiei rachetelor balistice în regiune” încălcând rezoluția Consiliului de Securitate, rezumă cele trei țări europene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri