Caută
Close this search box.

BREXIT. Marea Britanie, un prim pas în afara UE

Brexit

Acordul de Brexit al premierului Boris Johnson a obținut un prim vot în noul Parlament. Camera Comunelor a aprobat vineri continuarea procedurilor. Deputații britanici și-au dat vineri acordul inițial asupra acordului Brexit pentru ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană pe 31 ianuarie 2020.

Acordul a fost votat cu 358 de voturi „pentru” şi 234 „împotrivă”. Rezultatul confirmă majoritatea confortabilă de care se bucură Boris Johnson în urma alegerilor din 12 decembrie, câştigate detaşat de Partidul Conservator, scrie Reuters, preluată de Agerpres.

„A sosit momentul să lăsăm în urmă vechile etichete de \”leave\” şi \”remain\” (taberele pro şi anti-Brexit n.red), acum trebuie să acţionăm împreună ca o naţiune revigorată”, a spus Johnson în plenul Camerei Comunelor înaintea votului.

„Este momentul să ne unim şi să scriem un nou şi important capitol în istoria noastră naţională, să încheiem un nou parteneriat cu prietenii noştri europeni, să fim demni în lume”, a adăugat premierul.

Ratificarea finală a acordul privind Brexitul, care mai trebuie votat şi de Parlamentul European, este programată în Camera Comunelor pentru începutul lunii ianuarie, ultimul vot fiind prevăzut pentru 9 ianuarie.

Acordul de retragere UK din UE

Actul normativ votat vineri, denumit Legea privind Acordul de Retragere din UE (Withdrawal Agreement Bill), a fost revizuit de premierul Johnson după câştigarea alegerilor. El a stabilit astfel că prelungirea perioadei de tranziţie post-Brexit dincolo de data de 31 decembrie 2020 este ilegală.

A fost de asemenea eliminată posibilitatea ca parlamentul să se pronunţe asupra abordării negocierilor privind viitoarea relaţie cu UE. Modificarea a fost criticată de opoziţie, liderul laburist Jeremy Corbyn. Acesta spune că există un risc tot mai mare ca anul viitor să avem un „no-deal”, adică o rupere totală a legăturilor Regatului Unit cu UE.

Conform termenului stabilit de Johnson, guvernul său trebuie să încheie cu UE un acord comercial până la finalul perioadei de tranziţie post-Brexit, aşadar nu mai târziu de decembrie 2020, obiectiv considerat la Bruxelles ca fiind greu de realizat, mai scrie Reuters, preluată de Agerpres.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri