Caută
Close this search box.

Ce conține cel mai îndrăgit desert de Crăciun din comerț

Cozonac-Spania
Un ONG de protecția consumatorilor a obținut rezultate îngrijorătoare după ce a analizat compoziția celor mai vândute mărci de cozonaci.

Astfel, InfoCons anunță că a realizat un studiu despre cozonaci, analizând 20 de produse de la diverși producători și distribuitori, printre aceștia fiind: Auchan România, Lidl, Cora, Carrefour, Boromir, Vel Pitar, Grew SRL și Bauli.

Din studiul efectuat pe 20 de sortimente de cozonaci, InfoCons spune că umplutura acestora variaza între 3.8% și 40%! Diferența este foarte mare, potrivit sursei citate, având în vedere că un cozonac are în medie între 500 de grame și 1 kilogram.

Ce E-uri conțin cozonacii
Din punct de vedere al aditivilor alimentari, cantitatea acestora variază între 0 și 9 E-uri.

„75% dintre produse a avut in compozitia lor aditiviul alimentar E471, care este un aditiv sigur, cu rol de agenţi de îngroşare, emulgatori, stabilizatori, agenţi de aglomerare şi antispumanţi. 35% dintre produse au avut ca ingredient E202 – „sorbat de potasiu”. Doza zilnică admisă pentru consumul uman cumulat de acid sorbic şi sărurile sale de potasiu şi calciu este de până la 25 mg/kg corp, doză la care nu au fost semnalate efecte secundare”, se mai arată în rezultatele studiului.

Mai mult, unele persoane pot prezența reacții alergice la consumul acestuia și nu este permisă folosirea sa în produse pentru sugari şi copii mici.

Bombe calorice de Crăciun
Valoarea energetică găsită în produse variază între 298 și 414.6 kcal/100g, iar sin punct de vedere al proteinelor, cantitatea cea mai mică este de 5.8g/100g, iar cantitatea cea mai mare este de 12.3g/100g.

Zahărul este și el prezent în compoziție, cu valori începând de la 18 gr zaharuri (din glucide)/100 gr – cantitatea cea mai mică și până la 30,2 gr zaharuri (din glucide)/100 gr – cantitatea cea mai mare. Adică 30% din compoziția unui cozonac poate fi doar zahăr. Studiul precizează că 30,2 grame de zahăr înseamnă aproape 8 lingurițe de zahăr.

Dar organizația Mondială a Sănătății recomandă ca zahărul să nu depășească 10% din cantitatea totală de calorii consumate de o persoană pe zi (aproximativ 50 g pentru o dietă de 2.000 kcal), pentru prevenirea diabetului și a obezității.

Cantitatea de sare (sodiu) pe suta de grame găsită în produse variază între 0,1 gr și 0,8 gr/100 gr.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri