Caută
Close this search box.

Cea mai mare economie a Europei ar putea intra în CRIZĂ

germania

Marea coaliție din Germania între creștin-democrați și social-democrați se șubrezește și există pericolul să se ajungă la criză politică și alegeri anticipate.

Amenințarea vine din tabăra social-democrată. Stânga moderată și-a ales o o nouă conducere. La vârf au ajuns doi politicieni din linia a doua a partidului, Saskia Eksen și Norbert Walter-Borians, care s-au remarcat prin criticile la adresa coaliției cu creștini-democrații Angelei Merkel.

O decizie de ieșire de la guvernare, supranumită Groko, este posibilă chiar la finalul acestei săptămâni, la congresul partidului, potrivit Digi24. Social-democrații consideră că au pierdut mult din sprijinul electoral prin participarea la guvernare ca partener al conservatorilor.

Unul dintre liderii aleși ai social-democraților a anunțat că va pune noi condiții guvernului pentru sprijin, printre care revizuirea bugetului pentru a permite cheltuieli mai mari, restructurarea programelor sociale și investiții majore pentru combaterea schimbărilor climatice.

O eventuală criză politică ar putea apărea astfel tocmai când se apropie pentru Germania președinția rotativă a Uniunii Europene, programată să înceapă la jumătatea anului viitor.

Germania este guvernată de cele două mari partide ale țării din 2013, după ce și în intervalul 2005-2009 a fost tot o colaborare tip „mare coaliție”.

Însă după alegerile din 2018, formarea alianței a fost dificilă tocmai pentru că social-democrații au considerat că pierd sprijin public. Intrarea la guvernare a fost decisă doar pentru a evita anticipatele și o creștere în pondere politică a extremei drepte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri