Caută
Close this search box.

China şi Rusia propun RIDICAREA unei părţi din sancţiunile ONU impuse Coreei de Nord

China şi Rusia au propus luni un proiect de rezoluţie care solicită Consiliului de Securitate al ONU să ridice interdicţia exportului de statui, fructe de mare şi textile de către Coreea de Nord, transmite Reuters.

Proiectul solicită, de asemenea, ridicarea interdicţiei impuse cetăţenilor nord-coreeni de a lucra în străinatate şi încetarea unei impuneri din 2017, conform căreia toţi lucrătorii nord-coreeni să fie repatriaţi până săptămâna viitoare. Totodată, ar urma să fie scutite de sancţiunile ONU proiectele inter-coreene de cooperare rutieră şi feroviară.

Nu este clar deocamdată când sau dacă proiectul de rezoluţie va fi supus votului celor 15 membri ai Consiliului de Securitate.

Pentru a trece, o rezoluţie are nevoie de nouă voturi favorabile şi niciun veto din partea SUA, Franţei, Marii Britanii, Rusiei sau Chinei.

SUA, Marea Britanie şi Franţa au insistat ca nicio sancţiune ONU să nu fie ridicată până când Coreea de Nord nu renunţă la programele sale balistice şi la cele privind rachetele nucleare.

Phenianul este supus regimului de sancţiuni din cauza acestor programe din 2006.

Îngrijorările sunt în creştere pe plan internaţional în legătură cu riscul ca Phenianul să reia testele nucleare sau testarea rachetelor cu rază lungă de acţiune, suspendate din 2017, ca urmare a impasului în care se află discuţiile americano-nord-coreene despre denuclearizare.

Liderul nord-coreean Kim Jong Un şi preşedintele american Donald Trump s-au întâlnit de trei ori din iunie 2018, fără a reuşi să realizeze progrese în negocieri. Liderul nord-coreean i-a acordat ca termen liderului de la Casa Albă sfârşitul anului 2019 pentru ca acesta din urmă să dea dovadă de flexibilitate. Emisarul american pentru Coreea de Nord Stephen Biegun a declarat însă luna aceasta că dosarul denuclearizării nu se mai află pe masa negocierii bilaterale.

Rusia şi China au susţinut de mai mult timp că membrii Consiliului de Securitate ar trebui sa recompenseze Phenianul pentru angajamentul din 2018 al liderului Kim Jong Un de a lucra în direcţia denuclearizării.

În cadrul unei reuniuni a Consiliului de săptămâna trecută consacrată Coreei de Nord, convocată de SUA, ambasadorul Chinei Zhang Jun a declarat că sancţiunile ar trebui ajustate pentru a „opri o inversare dramatică” a situaţiei, în timp ce ambasadorul rus Vassili Nebenzia a afirmat că „este imposibil să ajungem la un acord fără a oferi ceva în schimb”.

Proiectul de rezoluţie transmis Consiliului de Securitate de către Rusia şi China propune încetarea unora dintre sancţiuni „cu intenţia de a îmbunătăţi nivelul de trai al populaţiei”.

Proiectul salută, de asemenea, „continuarea dialogului dintre SUA şi RPDC (Republica Populară Democrată Coreeană) la toate nivelurile, vizând stabilirea de noi relaţii SUA-RPDC, construirea încrederii reciproce şi unirea eforturilor pentru realizarea unei păci durabile şi stabile în Peninsula Coreeană, într-un mod etapizat şi sincronizat”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri