Caută
Close this search box.

Chirurgul Mircea Beuran: ”Nu mă aflam în sala de operație când a avut loc incidentul!”

Incidentul de la Spitalul de Urgență Floreasca din Capitală, unde o pacientă de 65 de ani a suferit arsuri pe masa de operație, la Secția Chirurgie 3, a fost unul cu totul nedorit și regretabil. Nimeni nu contestă că acest nefericit incident a avut loc. Dar intervenția chirurgului Mircea Beuran, șeful amintitei secții, pune lucrurile într-o cu totul altă lumină decât cea inițială, sugerată de o postare pe Facebook a deputatului USR Emanuel Ungureanu.

Între altele, acesta a scris „PACIENTĂ INCENDIATĂ PE MASA DE OPERAȚIE LA SPITALUL FLOREASCA DIN BUCUREȘTI! „Am văzut cum pacienta de pe masa de operație a luat foc”. Mircea Beuran, fostul consilier prezidențial al lui Iliescu, a dat foc unei paciente în sala de operație! (…) Din spusele asistentelor rezultă faptul că, Beuran care opera o bolnavă de cancer, ar fi folosit greșit substanțele de dezinfecție a tegumentelor, a îmbibat cu aceste soluții câmpul operator de sub pacientă și la contactul cu electrocauterul pielea pacientei și câmpurile sterile au luat foc.”

Contactat de MagnaNews chiar în seara zilei de sâmbătă, 28 decembrie, la scurt timp după ce s-au declanșat acuzele și controversele la adresa sa, Mircea Beuran a declarat că pacienta respectivă s-a prezentat, cu mai multe zile în urmă, la spital, într-o stare extrem de gravă, nemaiputându-se alimenta, fiind vorba despre un „caz oncologic depășit”. Ea a fost operată și era într-o stare bună, când, la un moment dat, în ziua de 22 decembrie, un coleg al chirurgului Beuran l-a sunat pe acesta și l-a anunțat că femeia a suferit o hemoragie digestivă superioară și una intraperitoneală severă și că trebuie operată de maximă urgență.

”Îmi dă telefon și le spun că voi veni să ajut și eu echipa. Au dus bolnava în blocul operator de urgențe unde, în sala unde s-a pregătit reintervenția chirurgicală, în clipa în care au folosit electrocauterul au simțit miros de priză arsă. Și au sesizat că de sub câmpurile operatorii apare fum”, ne-a detaliat chirurgul Beuran, adăugând că în acel moment el se afla în drum spre spital, nici pe departe în sala de intervenție, așa cum a fost acuzat de Emanuel Ungureanu.

Medicul a continuat: ”În clipa apariției fumului colegii mei au mobilizat câmpul operator, dar, intrând aer sub câmp, acesta s-a autoaprins, probabil de la o scânteie”.

Mircea Beuran a precizat că, pacienta fiind polialergică, nu s-a putut face câmp cu o soluție iodată.

Medicul a ținut să sublinieze din nou unul din aspectele importante – pe lângă, desigur, acela al stării pacientului, care este cel mai important -, anume că el nu a fost prezent la încercările echipei medicale de a stinge flăcările. ”Echipa care era atunci a căutat prin diferite mijloace să oprească flacăra. Eu în momentul acela nu eram în echipa operatorie, nu eram în blocul operator, iar acest lucru se poate dovedi foarte ușor, prin camerele de supraveghere. În clipa în care eu am ajuns, bolnava era deja mutată în altă sală, iar echipa căuta să facă hemostază, adică oprirea sângerării. (…) Când ei porneau să facă acestă hemostază am apărut și eu și m-am alăturat echipei. Echipa era șocată și am preluat operația. După ce am finalizat operația, am pregătit tot ce trebuia făcut pentru a pune pacientul în poziția de a fi transportată în Terapia Intensivă a Marilor Arși. Zona afectată era, la acel moment, era de 25%- 30% din suprafața corpului.”

”Normal că mi-am asumat protocolul, terminând procedura medicală. Dar nu am fost în echipa operatorie a pacientei”, a răspuns chirurgul Mircea Beuran întrebărilor noastre.

În final, medicul a agăugat un element de asemenea foarte important. Anume că i-a anunțat chiar el, personal, pe managerul Spitalului Floreasca cu privire la acest incident, pe directorul medical, pe medicul coordonator al blocului operator, precum și pe membrii familiei pacientei în cauză. „Nu s-a încercat a se mușamaliza nimic din acest caz. Este un eveniment cu totul nedorit, dar în care medicul nu a fost implicat cu nimic. Arsura nu este unde a lucrat el cu electrocauterul, ci în spate”.

.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri