Caută
Close this search box.

Declic solicită RELUAREA anchetei asupra proiectului minier Certej

certej

Reprezentanții comunității Declic anunță, într-un comunicat, că vor merge luni, 9 decembrie, de la ora 11.00, la Direcția Națională Anticorupție, pentru a depune o cerere de reluare a anchetei de corupție în cazul proiectului minier de la Certej.

Memoriul îi este adresat procurorului-șef al DNA, Călin Nistor. ”Pentru a trage un semnal de alarmă asupra gravității situației, activiștii Declic vor pune în scenă o reprezentare a zeiței Justiției, pentru care aurul cântărește mai mult decât dreptatea”, susțin reprezentanții ONG-ului.

”La Certej, Justiția e în lanțuri. La doar 10 zile de la preluarea și redeschiderea dosarului, DNA Central a clasat dosarul pe motive procedurale pe care nu le considerăm corecte. De aceea, cerem procurorului-șef să redeschidă cauza și să fie analizate corect infracțiunile”, a declarat Roxana Pencea Brădățan, reprezentant Declic.

Mai jos, un fragment din comunicatul Declic:

”Dacă nu este anulată clasarea și dacă ilegalitățile rămân nepedepsite, avizarea proiectului minier Certej va putea continua, la fel și faptele de corupție din zonă.

Dosarul privind infracțiunile de la Certej a fost deschis în urma unui denunț depus în octombrie 2016 la DNA Structura Teritorială Alba. Plângerea noastră a pus sub lupă ilegalitățile făcute atunci când vaste suprafețe de pădure, ce au aparținut de drept sătenilor, au ajuns abuziv la compania minieră Deva Gold, prin mijlocirea primăriei.

În noiembrie 2016, DNA ST Alba a dispus începerea urmăririi penale in rem cu privire la săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu. La aceasta s-au adăugat sesizări ale Corpul de control al Ministrului Afacerilor Interne și Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupției și petiții din cadrul Parlamentului României și Senat. În iunie 2019, DNA ST Alba Iulia a clasat dosarul.

În august 2019, procurorul șef DNA a infirmat soluția de clasare ca netemeinică și nelegală și s-a dispus redeschiderea și reluare urmăririi penale cu precizarea că urmărirea penală va fi efectuată de către procurori din cadrul DNA, Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție. În noiembrie 2019, dosarul a fost din nou clasat.

Peste 3.000 de membri Declic i-au transmis, din nou, procurorului șef DNA, Călin Nistor, un memoriu pentru infirmarea clasării și redeschiderea cercetării penale. În plus, a fost depusă și o plângere împotriva ordonanței de clasare.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri