Caută
Close this search box.

Donald Trump l-a atacat pe Emmanuel Macron, înaintea întâlnirii cu Klaus Iohannis: ”Foarte insultător. Judecată foarte, foarte rea”

trump

Donald Trump l-a atacat frontal pe Emmanuel Macron marţi, înaintea summitului care marchează 70 de ani de la înfiinţarea NATO, şi a dat un ton ofensiv unei întâlniri organizate într-un context tensionat între aliaţi, relatează AFP, potrivit news.ro.

Aceste comemorări se anunţau puţin festive, din cauza disensiunilor cu privire la Siria sau la finanţarea organizaţiei, iar Macron a aruncat gaz pe foc apreciind că Alianţa, înfiinţată în 1949, se află ”în moarte cerebrală”.

Înainte de întâlnirea oficială în format complet – marţi seara la Buckingham Palace şi miercuri într-un golf de lux de la periferia Londrei – preşedintele american a atacat acest diagnostic, pe care l-a catalogat drept ”foarte insultător”.

Este o judecată ”foarte, foarte rea la adresa celor 28 de ţări”, a apreciat el într-o conferinţă de presă cu secretarul general al Alianţei Jens Stoltenberg. NATO are 29 de state membre.

Donald Trump s-a declarat ”foarte surprins” de declaraţiile lui Emmanuel Macron, cu care se întâlneşte marţi, şi le consideră ”foarte periculoase” pentru Franţa.

”Nimeni nu are nevoie de NATO mai mult decât Franţa”, a spus el.

El a criticat puternic voinţa Franţei de a taxa gigaţii tehnologici americani. Administraţia Trump a ameninţat deja să impună taxe vamale de până la 100% unor produse franceze în valoare de 2,4 miliarde de dolari, între care brânza roquefort, iaurturi şi vin spumant.

”Eu sunt în dezacord” cu Emmanuel Macron, a declarat la rândul său Jens Stoltenberg. „Nu trebuie pusă la îndoială unitatea şi voinţa aliaţilor de a se apăra unii pe ceilalţi”, a subliniat el, precizând că aceasta este baza disuasiunii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri