Caută
Close this search box.

Emanuel Ungureanu (USR) propune modificarea radicală a legislației din domeniul transplantului de organe

emanuel ungureanu

Vicepreşedintele Comisiei de sănătate de la Camera Deputaţilor, Emanuel Ungureanu (USR), a anunţat joi că a iniţiat un proiect de lege pe care l-a depus la Parlament şi care vizează modificarea legislaţiei în domeniul transplantului.

Cred că este un moment istoric pentru lumea transplantului din România şi un moment istoric pentru miile de pacienţi care aşteaptă un organ salvator şi care până astăzi au fost la mâna a ceea ce am numit eu, generic, unui Dumnezeu medical care a decis cine trăieşte şi cine moare. (…) Este vorba despre un pachet de măsuri care trebuie să determine Agenţia Naţională de Transplant să îşi ia rolul în serios. (…) Proiectul presupune nişte modificări la Legea 95 şi vizează aspectele fundamentale – moartea cerebrală, cu ceea ce înseamnă definiţii foarte clare, pe model american, sistem de trasabilitate şi alocare a organelor, pe modelul legii spaniole, cu tot ce înseamnă etichetare, traseu al organelor, scor de alocare, transparent şi echitabil, pe criterii acceptate de Europa civilizată, pe care noi nu le-am implementat, chiar dacă avem o directivă din anul 2010„, a spus Ungureanu, citat de Agerpres, într-o conferinţă de presă la Palatul Parlamentului.

Deputatul a menţionat că proiectul iniţiat de el mai vizează şi sancţiuni pentru persoanele care îşi trafichează organele şi pentru cei care fac publicitate acestei activităţi.

Nu se mai poate ca sistemul de transplant să se centreze în jurul unor personalităţi egolatre, care folosesc această zonă sensibilă, a morţii şi a vieţii, în beneficii în bani sau imagine. (…) Am luat din legea spaniolă acele criterii transparente pentru ceea ce înseamnă scor de alocare, să putem vorbi despre trasabilitate, adică să ştim de la momentul în care un organ este prelevat cine face prelevarea, de la cine se face, în ce se transportă, cum se etichetează, cum poate fi urmărit acel organ, cui i se pune, pe ce scor şi urmărirea post-transplant să fie în logica despre care vorbesc„, a afirmat deputatul USR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri