Caută
Close this search box.

Facebook RECUNOAȘTE că strânge permanent informații despre locația utilizatorilor săi, pentru scopuri publicitare și de securitate

facebook

În ultima vreme, numeroși utilizatori Facebook din întreaga lume au reclamat faptul că rețeaua de socializare le colectează datele cu caracter personal, riscând astfel ca acestea să ajungă în mâinile hackerilor. De altfel, nu puține au fost momentele în care platforma a căzut victimă atacurilor cibernetice.

Facebook a recunoscut că strânge în permanență informații despre locația utilizatorilor

Recent, reprezentanții companiei controlate de antreprenorul american Mark Zuckerberg, a recunoscut că rețeaua obișnuiește să stocheze informații despre locația tuturor celor care o utilizează. Acest lucru se întâmplă din rațiuni ce țin de publicitate și securitate, indiferent dacă oamenii își activează sau nu geolocalizarea pe dispozitivele lor.

Chiar dacă cineva nu îşi activează datele de localizare, Facebook poate totuşi să determine parţial amplasamentul lor, datorită informaţiilor pe care le furnizează prin diferitele activităţi şi conexiunile lor la diferitele noastre servicii”, au explicat reprezentanții Facebook într-o scrisoare trimisă către doi senatori americani și postată marți pe Twitter.

Cei doi senatori americani au luat atitudine împotriva practicilor Facebook

Este vorba despre democratul Chris Coons şi republicanul Josh Hawley, care au tras nenumărate semnale de alarmă referitoare la practicile Facebook, catalogate drept incorecte și, mai ales, ilegale. Concret, cei doi oficiali au susținut că rețeaua de socializare evită să ofere utilizatorilor săi control total asupra datelor cu caracter personal.

Suntem preocupaţi de eventualitatea că Facebook ar putea să nu le ofere utilizatorilor săi nivelul de control (asupra datelor lor) pe care parametrii îl lasă să se înţeleagă”, au transmis senatorii, înainte de a adresa companiei americane o serie de întrebări directe.

Facebook recunoaște”, a  fost reacția lui Josh Hawley la scrisoarea transmisă de reprezentanții Facebook, acesta distribuind pe Twitter o postare ce cuprinde primele trei pagini ale textului. „Chiar dacă vă dezactivaţi opţiunea ‘position’, ei continuă să vă urmărească amplasamentul pentru a face bani (trimiţându-vă reclame).

Nu aveţi control asupra informaţiilor voastre personale. (…) De aceea Congresul trebuie să acţioneze”, a mai spus oficialul american, anunțând că nu va îngropa securea „războiului” până când rețeaua de socializare nu va înceta să stocheze datele private ale utilizatorilor săi.

În răspunsul trimis senatorilor, Facebook recunoaște că adună constant informațiile private și încearcă să-și justifice acest gest, amintind că datele de localizare le permit utilizatorilor să partajeze locul în care se află sau să efectueze căutări într-un anumit perimetru. Astfel, rețeaua își propune să îmbunătățească mesajele publicitare.

Chiar dacă utilizatorii dezactivează serviciul de geolocalizare, Facebook dispune de indicii pentru a determina în timp real locația exactă a acestora. Adresele IP (sistemul de identificare a unei conexiuni la internet)  îi trădează adesea pe utilizatorii preocupaţi de confidenţialitate. În acest caz, Facebook precizează că stocarea informațiilor se opreşte la nivel de oraş sau de cod poştal, cu excepţia problemelor ce țin strict de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri