„Încercăm să eliminăm cam toate elementele nocive ale Ordonanţei 114, iar decizia va fi luată în această săptămână, în şedinţă de Guvern”, a declarat, marţi seara, la Digi24, ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu.

„Am anunţat câteva măsuri: eliminarea taxei bancare, eliminarea acelor condiţii pentru administratorii Pilonului II de pensii.

În ceea ce priveşte taxa pe energie, acolo se lucrează într-un sistem gradual, rămâne însă salariul minim în construcţii. Acolo am spus la început că nu ne putem să ne atingem, dar eliminăm taxa pentru telecomunicaţii. Cam aceasta este direcţia.

Încercăm să eliminăm cam toate elementele nocive ale OUG 114, tot ce se mai poate elimina, pentru că am spus în sistemul de construcţii nu se mai poate elimina. (…) În seara aceasta va fi o primă lectură pe modificările OUG 114, iar decizia va fi săptămâna aceasta, în cealaltă şedinţă de guvern”, a precizat şeful de la Finanţe.

Întrebat despre o posibilă schemă de ajutor de stat pentru cei care au avut de suferit din cauza OUG 114, Cîţu a răspuns:

„Nu am văzut aceasta schemă. Este o propunere a premierului, o să o investigăm să vedem dacă se poate aplica, să vedem unde au fost aceste costuri, dar eu nu am văzut o variantă de text şi nu pot să mă pronunţ”.

În ceea ce priveşte pierderile pe OUG 114 înregistrate din cauza preţurilor majorate la gaz şi electricitate, anunţate de către premier, ministrul Finanţelor a dat asigurări că va fi mediată şi această problemă.

„Au fost pierderi atât pentru persoane fizice, cât şi pentru companii. Vom vedea cum putem să mediem această problemă”, a subliniat Cîţu.

Acesta a mai fost întrebat de către moderatorul emisiunii care sunt intenţiile legate de Fondul Suveran de Investiţii, iar Cîţu a menţionat că „prin această ordonanţă Fondul Suveran de Investiţii dispare, dar şi alte câteva fonduri, Fondul de Dezvoltare”.

„Prima dată a fost neconstituţional şi am spus asta, a doua oară iarăşi sunt probleme de neconstituţionalitate şi nu corespund vreunui fond modern de investiţii. (…) Nu a funcţionat niciodată în România, deci nu este nici o pierdere.

Ştiţi bine că, în primii doi ani de zile, managerii acestor instituţii erau numiţi de ministrul Finanţelor, aşa că eliminăm acest subiectivism. Era clar că era un sistem prin care se creau alte sinecuri. Şi am oprit şi acest lucru”, a adăugat ministrul Finanţelor, citat de Agerpres.

57 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 + 5 =