Caută
Close this search box.

Gabriela Firea spune că nu poate favoriza firmele româneşti, intervenind într-o licitaţie

gabriela firea

Primarul general, Gabriela Firea, anunta ca nu poate interveni in rezultatul procedurii de achizitie publica a celor 100 de tramvaie, deoarece acest lucru ar fi ilegal.

Precizarile sunt facute dupa ce patru consilieri municipali ALDE au transmis edilului general o scrisoare deschisa, solicitandu-i sa reanalizeze oportunitatea acordarii catre firma turceasca Durmazlar a contractului de achizitie pentru cele 100 de tramvaie.

„Sunt solicitata sa intervin in rezultatul unei proceduri de achizitie publica, ceea ce ar fi complet ilegal. Conform legislatiei de specialitate in vigoare, in orice institutie publica, evaluarea ofertelor o realizeaza comisia de licitatie. Conducatorul institutiei nu poate interveni in acest proces. Vorbim despre o procedura care se afla, in prezent, in analiza CNSC. Nimeni nu poate sustine ca ar fi constatat probleme in achizitia celor 100 de tramvaie, cata vreme institutia abilitata sa solutioneze contestatiile inca nu s-a pronuntat. Probabil se incearca influentarea completelor de solutionare ale CNSC”, a precizat Gabriela Firea, conform unui comunicat PMB citat de Agerpres.

Primarul general a adaugat ca favorizarea unei societati cu capital romanesc contravine legislatiei europene.

„Este vorba despre o achizitie internationala, derulata cu fonduri europene si dupa reguli europene. Anuntul a fost publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Nicio societate care se califica nu poate fi impiedicata sa depuna oferta, indiferent de tara de unde aceasta provine. Respingerea pe acest criteriu ar fi ilegala”, a mentionat ea.

PMB reaminteste ca a demarat in decembrie 2018 achizitia a 100 de tramvaie, valoarea estimata a contractului fiind de aproximativ 183 de milioane de euro. Achizitia beneficiaza de cofinantare din fonduri europene, prin Programul European Regional (POR) 2014-2020. Primaria precizeaza ca procedura a fost competitiva, deschisa si „a respectat toate obligatiile legale in materie de transparenta”, iar anuntul de participare a fost publicat atat pe portalul romanesc de achizitii publice (SICAP), cat si in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

„In cadrul procedurii s-au inscris 20 de operatori economici, au depus oferte 2 dintre acestia: asocierea Astra Vagoane Arad cu CRRC China si Durmazlar Makine Sanayi Ve Ticaret SA. Comisia de evaluare a realizat analiza acestora si a desemnat oferta castigatoare. Rezultatul procedurii de achizitie a fost contestat de Astra la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor, care urmeaza sa solutioneze contestatia depusa. Procedura a fost monitorizata de ANAP, care a validat fiecare etapa de evaluare cu ‘aviz conform neconditionat’”, a precizat sursa citata.

Potrivit PMB, principiile nediscriminarii si tratamentului egal care stau la baza atribuirii contractelor publice sunt prevazute si in legislatia romaneasca.

„Aceste principii impun institutiilor publice sa permita tuturor potentialilor ofertanti sa participe la orice procedura, fara criterii discriminatorii, cum ar fi tara din care provin produsele – ceea ce Primaria Capitalei a si facut, ca dovada la procedura s-au inscris initial 20 de operatori economici. Acestea nu pot favoriza operatori din Romania, UE sau din oricare alta tara. Niciun operator economic participant la aceasta procedura nu a fost descalificat, iar oferta Astra Vagoane a fost conforma si admisibila, numai ca s-a clasat pe locul 2 in urma analizei factorilor de evaluare precizati in documentatia de atribuire (pret si factori tehnici)”, se mai arata in comunicat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri